KOMMER IKKE:  Karl Ove Knausgård
Foto: Randi Fuglehaug
KOMMER IKKE: Karl Ove Knausgård Foto: Randi Fuglehaug Vis mer

Alt klar for litteraturfest - uten Knausgård

Karl Ove Knausgård trakk seg, men folkekjære John Irving er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Årets Litteraturfestival på Lillehammer arrangeres 25. - 30. mai og festivalens leder Randi Skeie bekrefter at hun er svært spent i dagene før.

- Men vi har det så travelt at vi ikke har tid til å tenke på nervene.

Selv har hun bestemt seg for å ta en dag av gangen og gleder seg nå til avsparket tirsdag.

- Og da gleder jeg meg kanskje litt spesielt til barnehageforestillingen «Hujedamej», med Astrid Lingrens sanger. Interessen fra barnehagene har eksplodert i år. Det er nesten tusen barnehagebarn som får med seg dette, sier festivallederen til NTB.

- Treffer godt

Litteraturfestivalen fikk mye oppmerksomhet på grunn av invitasjonen til den omstridte britiske historikeren David Irving i fjor; en invitasjon som siden ble trukket. Det skapte også oppmerksomhet da Shabana Rehman truet med å brenne koranen under åpningen i 2008, og da Arne Treholt holdt åpningsforedraget i 2007.

- Hva blir årets «sjokkeffekt» fra dere, Skeie?

- Vi planlegger aldri at vi skal lage store sjokk. Vi prøver å lage en stor og helhetlig festival, som kanskje kan skape viktige debatter. Dessuten er vi veldig opptatt av å få nye forfatterstemmer fram.

- Videre satser vi ikke bare på de store og kjente navnene, vi tenker også nytt. Da Herta Müller var her i 2007, var hun nok relativt ukjent for mange. Nå er vi jo ganske glade for at vi klarte å få henne hit! (Herta Müller fikk nobelprisen i litteratur i 2009, red.anm.).

Skeie sier at de opplevde litt av det samme med Sofi Oksanen, som da hun besøkte festivalen i fjor var ukjent for folk flest. Så gikk hun som kjent hen og kuppet med seg Nordisk Råds litteraturpris.

Skeie sier at hun i år har god magefølelse på at Mahmoud Dowlatabadi kommer for å holde hovedforedraget.

- Han regnes som Irans fremste romanforfatter, og vi gleder oss veldig til å presentere ham for et norsk publikum.

Uten Knausgård

Et spørsmål som er uunngåelig er:-Hvor skuffa var dere da Knausgård trakk seg?

- Vi var selvfølgelig veldig fornøyd da han i første omgang takket ja. Men han hadde bestemte meninger om hva han ville være med på og ville ikke være med på samtale eller debatt. Det kokte ned til ti minutters høytlesing i parken. Da han trakk seg var jeg først og fremst glad for at han bare skulle hatt et lite innslag. Videre er jeg glad for at vi har 220 andre forfattere på programmet! Så med hele det puslespillet vi har, kan vi ikke henge oss opp i at en bit forsvinner.

Festivalsjefen føyer likevel til:

- Jeg synes det er trist for hans egen del at han ikke kommer, jeg tror han ville fått det fint her hos oss.

Skeie legger ikke skjul på at det er et annet forfatterbesøk som betyr enormt mye for årets festival. Den amerikanske forfatteren John Irving har meldt sin ankomst.

- Jeg merker at mannfolka er veldig begeistret; dette er et suverent navn når det gjelder å søke ut til et enda større publikum, slår hun fast.

Konkurrerer med Melodi Grand Prix

Og med John Irving, Maria Parr, Edvard Hoem, Herbjørg Wassmo, Erik Fosnes Hansen og palestinske Susan Abulhawa som noen av trekkplastrene, kan festivalsjefen begynne å glede seg. Faren for journaliststreik er over, og den kjempestore steinen med Bjørnson-sitarer har rullet seg på plass.

- Hva med Melodi Grand Prix-sirkuset som kommer samtidig, konkurrerer denne finalen med årets litteraturfestival?

- Vi klarer oss fint og tenker ikke så mye på det. Vi tror og håper at programmet vårt på lørdagen treffer andre enn dem som sitter hjemme og ser på Melodi Grand Prix. Vi kan blant annet by på en Bonnie Prince Billie-konsert, sier Skeie - som mener de har klart å lage en festival som favner bredt, fra de yngste til de eldste.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer