Alt klart for nazi-invasjon fra månen

Sci-fi-eposet «Iron Sky» får premiere i Berlin.

(Dagbladet): Det er fire år siden vi først skrev om «Iron Sky», den finske crowdfundede science fiction-filmen om nazister som vender tilbake til jorda eller en eksiltilværelse på månen.

Filmen skulle egentlig stå ferdig i 2010, men som med så mye annet ble den ikke klar i tide.

I dag kunne imidlertid filmregissør Timo Vuorensola annonsere at filmen endelig er ferdigstilt, og at den (passende nok) vil få sin premiere under filmfestivalen i Berlin allerede den 11. februar.

Invasjon av jorda Premisset for filmen er akkurat sprøtt nok til at mange har fulgt utviklingen underveis.

Da nazistene forsto at krigen var tapt i 1945, hadde de samtidig kommet så langt i sitt hemmelige romprogram at de kunne flykte til månen. Her, på den mørke siden vendt vekk fra jorda, har de i tiårene som fulgte bygget opp en mektig hær som en dag er ment å vende tilbake til jorda for å fullføre krigen.

Nazistene får lenge være i fred på månen, inntil en amerikansk astronaut snubler over bosettingen. Han blir tatt til fange, blir forelsket i sin kvinnelige forhørsleder, og sammen bestemmer de seg for å stoppe den kommende nazi-invasjonen av jorda.

Fans har bidratt Vuorensolas eget filmstudio, Star Wreck Studios, står bak filmen. Regissøren har underveis fått god drahjelp fra tusenvis av fans, både økonomisk og idémessig.

Dette er en metode han først benyttet med «Star Trek»-parodien «Star Wreck: In the Pirkinning», senere er det hele satt i system med det kreative nettsamfunnet Wreckamovie.com.

- Folk sitter med enorm kompetanse, og er villige til å bidra masse når vi hører på dem. Særlig når det er litt nerdete prosjekter som dette, sa Vuorensola da han fortalte oss om «Iron Sky» under Cannes-festivalen i 2008.

Med så mange involvert i prosessen, er det kanskje ikke rart at billettene til premieren ble revet bort i løpet av dagen.

Men de som ikke får sett den der, behøver ikke vente lenge. «Iron Sky» er allerede solgt til 30 land, deriblant Norge - ifølge Filmweb får filmen en kinopremiere i april.