«Alt om min far» årets norske film

Even Benestads personlige dokumentar om faren Espen Benestad fikk ikke uventet prisen for årets norske kinofilm under Amanda-utdelingen i Haugesund lørdag kveld.

«Alt om min far» fikk prisen for beste film i konkurranse med «Jeg er Dina» og «Tyven, tyven».

Regissør Even Benestad takket, naturlig nok, hele familien sin for at filmen i det hele tatt ble til.

Filmen mottok tidligere i år Teddy-prisen for beste homse- og lesbedokumentar under filmfestivalen i Berlin, filmkritikerprisen ved filmfestivalen i Göteborg og dokumentarprisen på kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.

Årets norske kinofilm:

*Alt om min far (regi Even Benestad)

Årets kvinnelige skuespiller:

*Maria Bonnevie (Jeg er Dina)

Årets mannlige skuespiller:

*Robert Stoltenberg (Borettslaget)

Årets dokumentarfilm:

*Kroppen min (regi Margreth Olin)

Årets kortfilm:

*Aria (regi Pjotr Sapegin)

Årets barne- og ungdomsfilm:

*Tiden før Tim (regi: Anne Marie Nørholm)

Årets dramatiske fjernsynsproduksjon:

*Borettslaget (regi Robert Stoltenberg/Marit Åslein/Vibeke Ringen)

Årets utenlandske film:

*Den fabelaktige Amelie fra Montmartre (regi Jean-Pierre Jeunet)

Amandakomiteens gullklapper:

*John Erik Kaada

Amandakomiteens ærespris:

*Rolv Wesenlund og Pål Bang-Hansen

(NTB)

Om lag 73.000 nordmenn har så langt sett filmen om Espen Benestads, og hans alter ego Ester Pirelli, hverdag som lege og transvestitt i sørlandsbyen Grimstad. Filmen skal i tillegg vises på rundt 40 filmfestivaler over hele verden.

Amandakomiteens ærespris gikk i år til Rolv Wesenlund og Pål Bang-Hansen for lang og tro tjeneste i norsk film og fjernsyn.

Wesenlund beroliget publikum med kommentaren «Bare vent, alle får».

Dobbel Stoltenberg

NRK-suksessen «Borettslaget» stakk av med to Amandaer. Robert Stoltenberg fikk den gjeve prisen for beste mannlige skuespiller. I tillegg fikk «Borettslaget» også prisen for årets dramatiske fjernsynsproduksjon.

- Dette er helt uvirkelig, helt fantastisk sa Stoltenberg da han fikk prisen, og la til at 2002 virkelig er blitt et minnerikt år for ham.

Stoltenberg og hans underlige, men typiske figurer fra Tertitten borettslag ble på det meste sett av nesten 1,3 millioner nordmenn da serien gikk på TV i vår.

Dina prøver på nytt

Årets kvinnelige skuespiller ble Maria Bonnevie for sin innsats i «Jeg er Dina». Filmen er den klart dyreste skandinaviske filmen noensinne med sitt budsjett på 160 millioner kroner.

Hittil er filmen sett av rundt 600.000 kinogjengere i Skandinavia, men den må få et publikum på rundt 1 million for å gå i balanse.

Filmen er nå klippet på nytt og justert for å treffe det internasjonale markedet bedre enn den originale versjonen gjorde. Den nye versjonen av «Jeg er Dina» får sin internasjonale premiere på World Film Festival i Montreal i Canada 25. august, og blir satt opp i en rekke land utover høsten og vinteren.

Kroppen min

Årets dokumentarfilm ble Margreth Olins «Kroppen Min». Den 26 minutter lange filmen om kroppen til Margreth Olin fikk også kortfilmfestivalen i Grimstads hovedpris. Filmen har norgespremiere 30. august.

Årets utenlandske film ble «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» av Jean-Pierre Jeunet. Filmen fikk prisen i konkurranse med blant annet «Ringenes Herre» og «Harry Potter og de vises stein»

Pjotr Sapegin fikk sin andre Amanda med «Aria», som ble årets kortfilm Den samme filmen fikk også Norsk filmkritikerlags pris for beste kortfilm under årets kortfilmfestivalen i Grimstad.

Amandakomiteens fagpris, gullklapperen, gikk til den unge filmmu sikkomponisten John Erik Kaada. 27-åringen står blant annet bak musikken til «Folk flest bor i Kina», «Tyven, Tyven» og «Alt om min far».

Amanda for årets beste barne- og ungdomsfilm gikk Anne Marie Nørholms «Tiden før Tim»

Jon Almås, som ledet det direktesendte Amanda-showet for annen gang, loste både seerne og Amanda-publikummet gjennom en stram og severdig forestilling.

(NTB-André Lorentsen)