DEBATT

Alt peker mot en kvinnelig FN-generalsekretær

Etter åtte mannlige generalsekretærer øker presset for å få en kvinne valgt.

KLAR FOR EN KVINNE?  Irina Bukova, generalsekretær i UNESCO, er en av dem som blir nevnt som akutell for stillingen som ny generalsekretær i FN i 2017. Dersom det blir henne blir hun den første kvinnen i stillingen. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KLAR FOR EN KVINNE? Irina Bukova, generalsekretær i UNESCO, er en av dem som blir nevnt som akutell for stillingen som ny generalsekretær i FN i 2017. Dersom det blir henne blir hun den første kvinnen i stillingen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken åpnes FNs 70. generalforsamling. Store og viktige beslutninger skal tas som vil legge føringer for hvordan FN skal framstå i årene som kommer. Neste års valg av ny generalsekretær lurer i bakgrunnen. Etter åtte mannlige generalsekretærer øker presset for å få en kvinne valgt. Fire forhold peker fram mot at det blir en kvinne: behovet for fornyelse, holdningsendringer, kvinners faktiske inntreden i internasjonal politikk og omfattende kampanjevirksomhet.      

FN feirer i år 70 år og har igangsatt en rekke utredninger av sine fredsoperasjoner, fredsbyggingsapparatet og tiltak for å inkludere kvinner i arbeidet for internasjonal fred og sikkerhet. Behovet for modernisering, demokratisering og effektivisering går igjen i utredningene. Disse reformbehovene er også gjeldende i valget av ny generalsekretær.  

Selv om valget formelt sett blir foretatt av Generalforsamlingen har det i praksis vært Sikkerhetsrådet som bestemmer. Prosessen har vært lukket og gjenstand for politisk hestehandel og hemmelige avstemminger. Storpolitiske hensyn har veid mye tyngre enn den enkelte kandidats kvalifikasjoner og personlige egnethet. Disse forholdene har gjort det ekstra vanskelig for kvinnelige kandidater å nå fram.     

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.