Alt som glitrer er  ikke gull

Pent ytre, magert indre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Blendende vakker er den udiskutabelt, Kinas dyreste film til nå. Men 45 millioner dollar til side, filmen når ikke opp imot Zhang Yimous tidligere storsuksesser som «Hero» og «Flygende Dolker». Den blir for teatralsk, og dramaet som utspilles føles aldri viktigere enn det visuelt overdådige bakteppet handlingen utspilles foran.

I «Slaget om den forbudte by» finner handlingen sted femti år etter «Flygende Dolker», nærmere bestemt til «De fem dynastiers og ti kongedømmers tid», som varte fra år 907 til 960. Men i motsetning til i «Flygende Dolker», som handler om kinesiske opprørere og kampen mot tyrannene, er hovedpersonene denne gang keiseren, keiserinnen og deres tre sønner. Historien kan minne om en Shakespeare-inspirert familietragedie, der moren har falt for stesønnen, der faren åpenlyst forgifter sin kone, og der gamle maktkonstellasjoner og æresprinsipper gjelder som lov.

Chow Yun-Fat («Crouching Tiger, Hidden Dragon») spiller keiseren og Li Gong («Miami Vice») keiserinnen. Begge gjør sterke prestasjoner, men stjernenavn til tross, også de blir satt i skyggen av Yimous’ fokus på det estetiske. Ikke misforstå, scenografien er nærmest magisk, musikken vakker og de velkoreograferte kampscenene fungerer som forfriskende krydder. Rent visuelt er kanskje «Slaget om den forbudte by» Yimous sterkeste prestasjon til nå. Men tragedien blir blendet av gull, vaser og annet glitter. Det blir så perfeksjonert at «Slaget om den forbudte by» føles stiv, noe som bidrar til en distansering fra de triste skjebnene og de tragiske hendelsene, i stedet for en dyp, følelsesmessig engasjering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer