FUNNET FORMELEN?  OnklP (Pål Tøien) har laget sin første raprockplate, og Dagbladets anmelder har gitt ham en sekser. Jammen bra han sto tidlig opp i dag. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FUNNET FORMELEN? OnklP (Pål Tøien) har laget sin første raprockplate, og Dagbladets anmelder har gitt ham en sekser. Jammen bra han sto tidlig opp i dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Alt som handler om drugs og hehe, nei jeg veit ikke, jeg.

Selv om han samarbeider med et rockeband, rapper OnklP om det vi er vant til: øl, narkotika og det å gå konkurs. Igjen.

Da rapperen OnklP (Pål Tøien) og rockerene i blant annet Oslo Ess bestemte seg for å samarbeide, valgte de å kalle seg OnklP og De fjerne slektningene.

- De fjerne slektningene?

- Ja, he he. Det er mange måter å tyde det på, forteller OnklP.

- Og de fleste tolkningene stemmer.

Er han Norges mest skandaleombruste rapper? Meget mulig. Men her og nå er han veldig lugn. I går la han seg før elleve, og her på bordet står det en grønn flaske økologisk appelsinjuice.

I morgen slipper han albumet «Slekta» med De fjerne slektningene.

OnklP har gått fra rap til raprock.

- Vi møttes på puben. Rett og slett på puben. Vi bare fant tonen veldig godt. Vi hadde tilgang til studio og en masse drivkraft, og så begynte ballen å rulle. Først trykket vi opp en t-skjorte, så landa vi en fin avtale med Universal, forteller han.

«SLEKTA» FIKK TERNINGKAST SEKS I DAGBLADET. LES ANMELDELSEN HER.

Han mener det er små, men viktige forskjeller mellom å lage rock og rap. Det å jobbe med et band, for eksempel. At man sitter og snekrer refreng og riff på en annen måte enn han har vært vant til i samarbeidet med Jaa9 (Johnny Silseth).

Samtidig: Det mørke, alkohol- og narkotikainnsausede tekstuniverset er det samme. På plata har låtene fått navn som «Gæærn» og «Tinghuset blues».

- Tekstuniverset ditt er ganske dystert?

- Dritten forandrer seg ikke med det første. Først tenkte jeg at hvis jeg skal lage musikk med et band, må jeg vel snakke om tapt kjærlighet og sånn, men det ble sånn at låtene bare tok meg av sted.

- Føler du at du beskriver livet ditt slik det er?

- Jeg maler jo med bred pensel, da.

Tinghusblues Det er bare litt over en uke siden OnklP ble slått personlig konkurs. Igjen. En situasjon han beskriver i «Tinghuset blues».
Ifølge E24 er årsaken en ubetalt skatteregning på over 800 000 kroner.

- Hvordan klarer man å få en skattesmell på 800 000?

- Jeg har ikke vært så god på å følge med på det formelle, som jeg sier, og da blir det renter. Men jeg vil helst ikke snakke så mye om det. Jeg skal i retten til uka, og vil ikke si noe stupid om det.

Han mener konkursen tvinger ham til å tenke annerledes, mer strukturert.

- Og det er jo positivt, sier han.

- Jeg har tenkt en del på det: Jeg var sytten år da jeg skrev min første kontrakt. Det første jeg fikk vite var at jeg måtte starte mitt eget firma hvis jeg skulle ta ut lønn. Og da burde jeg lest meg opp på hvordan det funker. Men det gjorde jeg selvfølgelig ikke.

Han mener det burde eksistert et støtteapparat for unge, nyoppstartede artister.

- Tono kan tilby fri rettshjelp, men det er jo etter at man allerede er i trøbbel. Jeg ser alle disse unge popstjerne overalt og tenker: Jeg håper ihvertfall at de gjør det riktig.

- Hvordan lever man livet når man er konk?

- Jeg lar det ikke stå i veien for planen min.

- Og hva er det?

- Å lage noen låter, lage en fest eller to med låtene.

- Du kunne ikke tenke tenke deg et annet liv? En jobb på Rimi?

- Nei.

- Har du prøvd det?

- Nei.

- Har du aldri hatt en vanlig jobb?

- Nei.
 
Han ler.
 
- Eller, jeg hjalp til på Skateshop da jeg gikk i niende.

Hemmelig våpen Han mener han har utviklet en metode, et hemmelig våpen, når det kommer til å skrive raptekster.

- Jeg bruker mellom et kvarter og en time. Jeg kan skrive en låt kjapt, legge den ned kjapt. Det er slik min rapstil har utviklet seg, forteller han.

- Jeg sitter ikke og overtenker, men prøver å beskrive en følelse der og da. Ikke nødvendigvis være den mest fancy på det, tegne et bilde. Det første man tenker er ofte det ærligste, og ofte det kuleste også.

- Har du noen favorittlinje på plata?

- Nei, jeg veit ikke, alt som handler om drugs og hehe, nei jeg veit ikke, jeg.

- Jeg vil gjerne snakke litt mer om narkotika.

- Ja, det skjønner jeg, men det gidder jeg ikke å snakke om. Det er Oslo by og mye å ta av. Mange historier. Det trenger ikke nødvendigvis å være mine opplevelser jeg snakker om. Det er opptil lytteren selv å bestemme seg for hva de vil tro eller ikke.

«SLEKTA» FIKK TERNINGKAST SEKS I DAGBLADET. LES ANMELDELSEN HER.