DEBATT: Unge og klimaet

Alt står på spill. Stem for oss.

Ikke la valget i år handle om hvilket parti som gir deg best pensjon eller som gir deg mest i sykelønn – la det handle om barna dine. De som skal arve jorda.

ALT: Situasjonen vi befinner oss i er større og mer avgjørende enn aldri før. Alt står på spill, bokstavelig talt hele verden, skriver Sigrid Moltumyr.
ALT: Situasjonen vi befinner oss i er større og mer avgjørende enn aldri før. Alt står på spill, bokstavelig talt hele verden, skriver Sigrid Moltumyr.Vis mer
Meninger

«Jeg flyr på ferie i sommer, og det gjør jeg helt uten flyskam», sa statsminister Erna Solberg til NRK før hun tok sommerferie. Jeg fikk hakeslepp da jeg leste det, ikke fordi statsministeren skulle ta ferie, men fordi hun lever i en ganske annen virkelighet enn min egen. Det ble tydelig for meg at ingen generasjon kjenner på klimaskammen som min.

Vi skriver utallige tekster om klimakrisa. Vi streiker. Vi kjefter rundt middagsbord. Alt i håp om at noen flere skal få panikk. Derfor er det rart at vår egen statsminister ikke tar oss på alvor, og har panikk selv.

Situasjonen vi befinner oss i er større og mer avgjørende enn aldri før. Alt står på spill, bokstavelig talt hele verden. Vi har muligheten til å endre kurs, likevel gjør vi ikke det. Ikke fort nok. Derfor er vi redde.

Ikke la valget i år handle om hvilket parti som gir deg best pensjon eller som gir deg mest i sykelønn – la det handle om barna dine. Om de du er aller mest glad i – de som skal arve jorda. For dem står det mellom framtid eller ingen framtid. Av de 40.000 som skolestreiket for å demonstrere for bedre klimapolitikk og en beboelig klode, har mange ikke stemmerett. De får ikke være med og bestemme om vi skal gå inn i en grønn eller grå framtid, selv om det er mer deres enn vårs framtid.

Alle dere som har stemmerett der ute; tenk på at juli måned har vært den varmeste noensinne. Tenk på at stadig flere mennesker blir drevet på flukt og barna dine kanskje ikke får se alle dyrerasene du fikk.

Global oppvarming er ikke pent, det er fryktelig skummelt, og vi har muligheten til å påvirke hvor skummelt det skal bli. Stem for alle de som enda ikke kan, det kan være for seint når de skal gjøre det selv.

Det er ingen grunner til å ikke stemme grønt i år. Vi har både forskningen og bevisene med oss. Realiteten til den sittende regjeringen er ikke den realiteten tusenvis av ungdommer har gjort opprør mot, det er en realitet der vi ikke trenger å gjøre noe før om 2000 år, noe som ikke vil være mulig. Da er det for seint. Stem for en lys framtid for flere enn deg selv. Stem grønt og gjør det nå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.