DEBATT

Oppvekst:

Alt starter i barnehagen

I løpet av barnets seks første år foregår en utvikling som har avgjørende betydning for barnets livslange utvikling. Ved skolestart kan mye være for seint.

BARNEHAGEN: Alt starter i barnehagen. Så vis oss politikken som fremhever barnehageyrket som et statusyrke som satser på kompetanseheving, flere ansatte per barn og midler til satsing på tidlig innsats, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
BARNEHAGEN: Alt starter i barnehagen. Så vis oss politikken som fremhever barnehageyrket som et statusyrke som satser på kompetanseheving, flere ansatte per barn og midler til satsing på tidlig innsats, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trine Skei Grande skriver i Dagbladet 12. juni bastant at «fremtiden starter i skolen.» Vi kan enes om at det er viktig å satse på gode lærere, rett til SFO og så videre, men at fremtiden starter i skolen? Skivebom.

I løpet av de fem første leveårene blir hjernens masse tredoblet, og det foregår en overproduksjon av koblinger i hjernen. Med andre ord begynner det en «storrengjøring» av nervebaner i barnets hjerne de første leveårene, og her har barnets samspill med sine omgivelser en betydelig rolle i hvordan barnehjernen vever sammen sine erfaringer. Disse erfaringene blir værende som et erfaringsnett for hvordan man møter verden videre i livet.

Tidlig innsats i barnehager synes å være helt nødvendig. Dog er et kriterie at barnehagene er av høy kvalitet, med et fokus på relasjonsbygging. Vi er en unik arena for forebygging. Språkutvikling er et kontinuerlig arbeid, og der det oppdages språkvansker kan man sette inn tiltak raskere enn man gjerne vill klare på skolen. Mye kan være «reparert» innen skolestart, som igjen gir barnet en bedre start på klasseromstilværelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer