Alternativ til fengsel

Ungdommer bør ikke straffes med fengsel. Vi trenger reaksjoner som er tilpasset den enkelte lovbryter.

Skadelig: «Regjeringens mål er at ungdommene ikke skal i fengsel, både fordi det er skadelig for dem, og fordi mange av dem som har vært fengslet, begår ny kriminalitet», skriver kronikkforfatterne. Bildet viser Ila fengsel. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning
Skadelig: «Regjeringens mål er at ungdommene ikke skal i fengsel, både fordi det er skadelig for dem, og fordi mange av dem som har vært fengslet, begår ny kriminalitet», skriver kronikkforfatterne. Bildet viser Ila fengsel. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi må møte alvorlig kriminalitet med reaksjon - også når lovbryteren er under 18 år. Men reaksjonen må være tilpasset ungdommens livssituasjon, rett og slett fordi gode reaksjoner virker forebyggende, mens dårlige reaksjoner virker forsterkende. Derfor har vi valgt å tenke alternativt i et lovforslag regjeringen legger frem i dag.

Stadig færre ungdommer begår kriminalitet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall straffereaksjoner for barn mellom 15 og 18 år har falt fra 7223 i 2004 til 5781 i 2009.

Likevel finnes det noen svært få ungdommer som begår så alvorlig kriminalitet - ikke minst grov vold - at de er til fare for seg selv og omgivelsene. De er nærmest blitt oppgitt av alle rundt seg, til tross for at de har behov for hjelp.

I Kristiansand begikk for eksempel en håndfull ungdommer flere grove ran i fjor. De skapte mye frykt og usikkerhet i lokalsamfunnet.

Ungdommer som begår slik kriminalitet har gjerne store og sammensatte problemer. Det kan likevel ikke være slik at et dårlig utgangspunkt fritar ungdom for ansvar. Derimot stiller det store krav til oss som samfunn, når det gjelder hvordan vi møter ungdommene og hvordan vi følger dem opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer