Alternativ til kinoprogrammets letthet?

Søndag er kinodag. Hvis ingenting frister på Oslo kinomatografers program, har du som alltid mulighet til å gå å se en filmperle på Cinemateket. Den erotisk-politiske filmen ”Tilværelsens uutholdelige letthet” går for andre og siste gang i kveld.

Et internasjonalt stjernelag står bak denne filmen. Den er basert på en bok skrevet av tsjekkeren Milan Kundera. En av Europas viktigste nålevende forfattere. Foto er gjort av den legendariske svensken Sven Nykvist, mest forbundet med filmene til Ingmar Bergman, men også med regissører som Louis Malle, Roman Polanski og Woody Allen. Denne gang samarbeidet han med den amerikanske regissøren Philip Kaufman. På rollelisten er britiske Daniel Day-Lewis, svenske Lena Olin og franske Juliette Binoche. Sistnevnte ble for alvor kjent med denne filmen, bare 23 år gammel. Og i dag er ingen av dem akkurat småstjerner på den europeiske filmhvelvingen.

I filmatiseringen har Kaufman valgt å fokusere på politikken og erotikken i boken, som egentlig er ganske tematisk komplisert. Filmen spinner rundt tre mennesker i Tsjekkia på 60-tallet. Aksen i trekantforholdet er legen Thomas (Day-Lewis), som tar lett på sine forhold med kvinner og skyr forpliktelser. Også politisk. Hans eneste faste elskerinne er kunstneren Sabina (Olin). Når han møter seriøse og sårbare Tereza (Binoche), og Praha etter hvert innvaderes av Sovjet i 1968, blir både flukten fra elskovssengen og politikken ikke så lett lenger.

Filmen ble laget i 1988, fire år etter den populære boken kom ut. Den ble nominert til både Oscar og Golden Globe i USA. Den gikk tomhendt fra disse, men ble belønnet med pris for både beste regissør og beste film på filmkritikernes prisutdeling over atlanteren. Og i Storbritannia vant den en British Academy Award.

”Tilværelsens uutholdelige letthet” er en del av Cinematekets program ”På oppfordring”, som består av filmer som publikum har ønsket seg. Du kan lese mer om denne filmen og andre populære ønskefilmer på Cinematekets hjemmesider..