Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale:

Alternativ til radikalisering

Vi var på forhånd meget tydelige på at markeringen mot FNs migrasjonsavtale skulle representere det store flertallet av befolkningen.

DEMONSTRERTE: Wåge burde ikke stemple folk med alskens ukvemsord, skriver artikkelforfatter. Bildet er fra demonstrasjonen foran stortinget, hvor det også var en motdemonstrasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Wåge burde ikke stemple folk med alskens ukvemsord, skriver artikkelforfatter. Bildet er fra demonstrasjonen foran stortinget, hvor det også var en motdemonstrasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jarl Waage er en dyktig skribent og er flink til å fortelle en fengende historie. Dersom fortellingen hans om meg i Dagbladet i tillegg hadde vært korrekt ville den også vært lærerik lesning.

Problemet er at han har et så ideologisk forvrengt bilde av verden at han tror at en gjennomsnittlig nordmann midt i det politiske sentrum er «høyreradikal».

Israel sa nylig nei til FNs migrasjonsavtale med omtrent samme begrunnelse som 19 andre land som har gjort det samme: dersom vi tillater masseimmigrasjon fra land med verdier som er i strid med det massive flertallet vil det bety slutten for disse landenes særegenhet og fremtid.

Er Israel høyreekstremt? Det faller på sin egen urimelighet.

Da jeg arrangerte markeringen mot FNs migrasjonsavtale var jeg klar over at meningsdannere slik som Waage ville gjøre sitt ytterste for å tegne dette som lefling med farlige politiske ideologier. Som tidligere leder av Norwegian Defence League (NDL) har jeg selv erfart hvor lett det er for en bevegelse med bred folkelig støtte kan bli kuppet av ekstreme krefter. Da dette skjedde med NDL forlot jeg skuta og tok avstand fra organisasjonen.

Derfor var vi på forhånd meget tydelige på at markeringen skulle representere det store flertallet av befolkningen. Vi tok derfor skarp avstand fra alle former for totalitære ideologier slik som nazisme, kommunisme og den globalismen som FN representerer.

Bilder fra markeringen viser tydelig en mengde plakater mot disse ideologiene. Det paradoksale er at Waage bidrar til å legitimere nettopp de ytterliggående høyreradikale kreftene han selv ønsker å motarbeide. Waage ligger så langt til venstre at ut fra hans syn er det store flertallet av befolkningen nærmest for nazister å regne.

Ved å stemple alle som er uenige med ytre venstre som høyreekstreme lykkes han og hans meningsfeller å tie i hjel den gjennomsnittlige delen av befolkningen.

Når det ikke finnes noe moderat alternativ til å politisk representere folkets meninger gir det grobunn for rekruttering til ekstreme ideologier. Hvis de uansett blir stemplet som høyreekstreme, hvorfor ikke da ta steget fullt ut?

Dette har jeg selv sett på nært hold. Folk som kunne ha vært moderate blir tvunget til radikalisering av en intellektuell elite som bruker alle virkemidler for å tie i hjel enhver debatt og demokratisk prosess.

Ansvarlige maktmennesker tar selv ansvaret for negativ utvikling. Radikalisering, hat og frykt er et tegn på at de har vært for maktarrogante og ikke tatt folket seriøst.

I stedet for å stemple folk med alskens ukvemsord burde de være ansvarlige og erkjenne at de har ført eller støttet en politikk som har skapt negative strømninger i samfunnet.

Jeg har ingen makt, men jeg har likevel prøvd å være ansvarlig ved å gi de moderate en stemme i samfunnsdebatten. Dersom Waage er like bekymret for radikalisering som meg burde han støtte oss som forsøker å skape et alternativ til ekstremisme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!