Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I Donald Trumps verden

Alternative fakta

Donald Trump har hatt en ny rasende tirade mot pressen. Det er fordi hele hans prosjekt er bygget på alternative fakta.

ANGRIPER PRESSEN: Donald Trump fyrer løs. Foto: AFP / NTB Scanpix
ANGRIPER PRESSEN: Donald Trump fyrer løs. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kjenner etter hvert Trumps tirader mot pressen. I Pennsylvania torsdag ble de hevet til nye høyder. Det var «falske, falske, frastøtende nyheter», og journalister var «fryktelige, redselsfulle mennesker». Dessuten er de - det vil si vi - som kjent «folkefiender». Sånn i det store og hele. Ingen nevnt. Ingen glemt. I et kvarter holdt han på, i det som skulle være et valgkampmøte for å støtte den republikanske kandidaten Lou Bartletta i senatsvalget til høsten.

Den amerikanske presidenten tok for seg en rekke hendelser, særlig syntes han å være oppbragt over pressens dekning av toppmøtet med den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un i juni. I en scene fra talen i Pennsylvania refererte han til en samtale med sin kone Melania på vei tilbake fra møtet med Kim i Singapore på Airforce 1.

- Jeg har nettopp stanset raketter fra å bli skutt opp hvert annet minutt, siterte Trump seg selv i sin samtale med sin kone.

- Og, baby, jeg fikk gislene tilbake, og vet du hva, de prøvesprenger ikke lenger kjernefysisk. Å, media vil behandle meg bra. Jeg gleder meg til å våkne opp imorgen og lese de døende avisene, refererte Trump fra sin samtale med sin kone.

Men nei, pressen var kritisk til presidentens møte med Kim, utnevnte Kim til «vinneren» av toppmøtet, og skrev at det var lite eller ingen ting konkret som kom ut av møtet. Trump oppsummerte pressens dekning:

- Bare negativitet fra de falske nyhetene, konkluderte Trump.

Som et såret barn klagde Trump i Pennsylvania over pressens dekning av valgseieren i 2016, møtet med Kim, møtet med Nato i juli og møtet med Vladimir Putin i Helsingfors like etter.

Kampen om virkeligheten hardner til. Trump insisterer på at virkeligheten er en annen enn den som den etablerte pressen stort sett framstiller den som. Dette er ikke noe nytt. Det er noe som har heftet ved Trump siden lenge før han ble president. Men da han ble president slo det som vanskelig kan beskrives som noe annet en form for paranoia ut i full blomst.

Vi spoler tilbake til dagene etter presidentinnsettelsen 20. januar 2016. Vi husker bildene fra presidentinnsettelsen, og at de ble sammenliknet med bildene fra da Barack Obama ble sverget inn åtte år tidligere. De viste - som vi husker - at det var glissent med folk da Trump ble sverger inn som president, mens det var tjukt av folk da Obama ble president. Trump var åpenbart ikke fornøyd med hvordan dette ble framstilt i pressen, og han fikk sin første pressetalsmann Mike Spencer til å påstå med styrke at det var mange flere til stede under Trumps innsettelsesseremoni. Da Trumps valgkampstrateg Kellyanne Conway ble konfrontert med dette i et talk-show to dager etterpå henviste hun til det hun kalte «alternative fakta».

Det er en forkjærlighet for, og dyrking av, disse alternative fakta som fortsatt hjemsøker USAs 45. president. Tilbøyeligheten til å dyrke de «alternative fakta» er i ferd med å dele USA i to, de som støtter seg til fakta, og de som føler seg komfortable i Trumps alternative univers.

Samtidig med den siste tiraden mot journalister kommer imidlertid favoritt-dattera Ivanka, som også er rådgiver i Det hvite hus, med en interessant kommentar. Hun sier at hun «ikke mener at media er en folkefiende». Det er altså håp, også i Trumps egen familie.