Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alternativer til plastposer

MILJØ: Debatten om plastposer viser at norske forbrukere har et stort miljøengasjement, og det er bra. I et debattinnlegg i Dagbladet 28. mars spør Marcela Montserrat Fonseca Bustos hva jeg og mitt departement vil gjøre for å begrense bruken av plastposer. Svaret er at vi utreder hvilke miljøvennlige alternativer som finnes.

Hvert år bruker vi bortimot en milliard bæreposer i Norge. Det er mer enn 200 poser per person. De fleste posene har en kort brukstid. Vi bruker den til å bære varene hjem fra butikken. Deretter blir en del av posene brukt som søppelposer. Resten har en tendens til å hope seg opp i skuffer og skap, og blir etter hvert til søppel. Når jeg vil vurdere å forby plastposer, er det fordi plastposen i stor grad er en engangsartikkel som representerer en unødvendig bruk- og kast-mentalitet. Og den forsøpler miljøet.

Flere har ment at et forbud mot plastposer ikke vil ha noen effekt for miljøet fordi papirposer og nedbrytbare bioposer kan ha like store negative miljøkonsekvenser. Dette er et viktig poeng. Derfor har vi begynt å kartlegge miljøkonsekvensene ved ulike alternativer, slik som tradisjonelle plastposer, papirposer, poser av biologiske materialer og tøynett. Når vi har sett nærmere på miljøkonsekvensene, kan vi vurdere om det er riktig å forby eller legge en avgift på noen typer poser.

Det er ikke lett for den enkelte å vite om papir er bedre enn plast. Det vi lett kan gjøre, er å spørre oss selv om vi faktisk har behov for en pose. Alle typer poser, vesker og handlenett har miljøkonsekvenser når de produseres og når de til slutt blir til avfall, men hvis vi bruker ei veske eller et handlenett mange ganger, fordeles miljøkonsekvensene på alle handleturene.

Jeg er sikker på at vi kan finne alternativer til plastposen både for å bære varene hjem fra butikken og til å ha søppel i. Målet mitt er å finne alternativer som både sparer miljøet og er praktiske og hygieniske å bruke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media