Humbug:

Alt(ernativt) for Norge

Helse-Norge må snu på krona og prioritere hardt. Likevel tar vi oss råd til å være et sjamanistisk skatteparadis.

KAN FÅ STØTTE: Hvis Durek Verrett melder et selskap inn i Brønnøysundregisteret og registrerer seg i oversikten, vil «behandlingen» han selger trolig også få statsstøtte. Foto: Bjørn Langsem
KAN FÅ STØTTE: Hvis Durek Verrett melder et selskap inn i Brønnøysundregisteret og registrerer seg i oversikten, vil «behandlingen» han selger trolig også få statsstøtte. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Kommentar

Er du født eller blitt alvorlig syk i Norge, risikerer du å ende uten livreddende behandling. Selv verdens rikeste land har begrensede midler til rådighet.

Vi kan rett og slett ikke betale for medisiner og hjelp til alle som trenger det. Folkevalgte politikere og helsemyndigheter er nødt til å prioritere.

Likevel tar Norge seg råd til å være en gunstig økonomisk frihavn for alternative behandlere. Vi er et slags sjamanistisk skatteparadis, uten at vi skal mistenke Märtha Louises nye kjæreste, «sjaman» Durek Verrett, for alternativ motivasjon for sitt nye forhold til kongeriket.

Men mer om det seinere.

Det er en uhyre krevende oppgave å disponere penger i helsebudsjettet. Ved å prioritere en pasientgruppe, velger mann i praksis en verre skjebne for en annen.

For medmennesker er det vondt å ta slike beslutninger. Selv om noen får livet i gave, vil andre miste det.

For politikere (uten å antyde noen motsetning til medmenneske) har prioriteringen en ekstra dimensjon: Det er aldri en vinnersak å stå til ansvar for at kreftsyke dør i mangel på svært dyr medisin. Få vil stemme på mannen med ljåen. Ansvarlighet er nødvendig, men vinner sjelden valg.

De siste åra har likevel norske politikere fattet en rekke modige vedtak om prioritering i helsevesenet. Det fortjener de ros for. Det framstår kanskje hjerterått å vedta at noen høylytte pasientgrupper ikke får den dyre behandlingen de trenger, men det ville vært enda mer brutalt å velge noen få på bekostning av mange.

All den tid vi ikke kan betale for alt, må vi bruke pengene slik at flest mulig får behandling for de kronene vi har til rådighet.

Systemet fordrer at vi må følge effekten av ulike behandlingsformer med haukeblikk. Når kriteriene for hvem som skal få penger til hjelp er så strenge, må også kravene til dokumentert effekt være nådeløse.

Hvis statens penger i ett hjørne av helsevesenet går til en behandling med dårlig effekt, vil pasienter i de andre hjørnene lide av det.

Det å finansiere behandling som fungerer er derfor helt sentralt for at folk skal ha tillit til systemet. Når vi først må prioritere, vil vi selvfølgelig at pengene skal gå til det som gjør folk friskest mulig.

Det er ikke regjeringen og helseminister Bent Høie enige i. Hver år gir de ifølge tall fra Fri Tanke om lag 180 millioner kroner i året i subsidier til behandlingsformer uten noen dokumentert effekt, en beregning bransjen selv riktignok ikke er enig i.

Alt fra healere til kunstterapauter og kvantemedisinere får momsfritak for behandlingen de selger. Til sammen kan kvakksalvere ha fått over en milliard kroner i momsfritak fra staten de siste åra.

SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Vis mer

Så lenge «behandlerne» er medlem i en av organisasjonene som er registrert i Helsedirektoratets oversikt, gir Høie og regjeringen ved dørene. Dersom for eksempel «sjaman» Durek, melder et selskap inn i Brønnøysundregisteret og registrerer seg i oversikten, vil «behandlingen» han selger trolig også få statsstøtte.

Konsekvensen er at alternativ behandling, som «integrativ terapi» og «psykosyntese» (!), får penger fra staten - på bekostning av medisiner og behandlingsformer med en dokumentert vitenskapelig effekt. Regjeringen hadde muligheten til å snu i fjor høst, men stemte ned forslaget fra Arbeiderpartiet om å fjerne momsfritaket.

Man skal snu mange atomer i den rasjonelle hjerne før en slik politisk praksis blir noe annet enn pervers.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.