KOMMENTARER

Humbug:

Alt(ernativt) for Norge

Helse-Norge må snu på krona og prioritere hardt. Likevel tar vi oss råd til å være et sjamanistisk skatteparadis.

KAN FÅ STØTTE: Hvis Durek Verrett melder et selskap inn i Brønnøysundregisteret og registrerer seg i oversikten, vil «behandlingen» han selger trolig også få statsstøtte. Foto: Bjørn Langsem
KAN FÅ STØTTE: Hvis Durek Verrett melder et selskap inn i Brønnøysundregisteret og registrerer seg i oversikten, vil «behandlingen» han selger trolig også få statsstøtte. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er du født eller blitt alvorlig syk i Norge, risikerer du å ende uten livreddende behandling. Selv verdens rikeste land har begrensede midler til rådighet.

Vi kan rett og slett ikke betale for medisiner og hjelp til alle som trenger det. Folkevalgte politikere og helsemyndigheter er nødt til å prioritere.

Likevel tar Norge seg råd til å være en gunstig økonomisk frihavn for alternative behandlere. Vi er et slags sjamanistisk skatteparadis, uten at vi skal mistenke Märtha Louises nye kjæreste, «sjaman» Durek Verrett, for alternativ motivasjon for sitt nye forhold til kongeriket.

Men mer om det seinere.

Det er en uhyre krevende oppgave å disponere penger i helsebudsjettet. Ved å prioritere en pasientgruppe, velger mann i praksis en verre skjebne for en annen.

For medmennesker er det vondt å ta slike beslutninger. Selv om noen får livet i gave, vil andre miste det.

For politikere (uten å antyde noen motsetning til medmenneske) har prioriteringen en ekstra dimensjon: Det er aldri en vinnersak å stå til ansvar for at kreftsyke dør i mangel på svært dyr medisin. Få vil stemme på mannen med ljåen. Ansvarlighet er nødvendig, men vinner sjelden valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer