ËN AV FÅ: Grete Pedersen, dirigent for Det Norske Solistkor, fikk kritikerprisen for musikk for noen år siden. Hun er en av få norske dirigenter som engasjeres av våre profesjonelle symfoniorkestre. Foto: Morten Holm / Scanpix
ËN AV FÅ: Grete Pedersen, dirigent for Det Norske Solistkor, fikk kritikerprisen for musikk for noen år siden. Hun er en av få norske dirigenter som engasjeres av våre profesjonelle symfoniorkestre. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

KOMMENTAR KLASSISK

Altfor lite bruk av norske dirigenter

Hvis ingen av klubbene i eliteserien ansatte en norsk trener, ville diskusjonen gått høyt.

Kommentar

Konsertsesongen med landets symfoniorkestre er godt i gang. Det kunstneriske nivået er høyt, og konserter, turnévirksomhet og plateinnspillinger skaper positiv oppmerksomhet. Jeg har tidligere pekt på at det er en svakhet at alle disse profesjonelle ensemblene har engasjert utenlandsk sjefdirigent. Hvis det var samme situasjon i idretten der samtlige klubber i eliteserien (fotball/håndball) ikke ansatte en norsk trener, ville diskusjonen gått høyt.

Med utenlandsk sjefdirigent er det ikke unaturlig å bruke den kunstneriske lederens nettverk. Samtidig registrerer jeg at dette gir mindre plass til norske dirigenter. Ambisjonen om å dyrke fram egne stjerner, blir mer festtaler enn realitet. Når jeg studerer høstprogrammet til orkestrene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, konstaterer jeg at norske dirigenter er sterkt underrepresentert. Situasjonen er verst når det gjelder de faste abonnementskonsertene. På konsertene for skoler, barnehager og familier dukker det opp et og annet norsk navn.

Høstsesongen består av 16-18 konsertuker. Oslo-Filharmonien har i denne perioden engasjert en (1) norsk dirigent (Eivind Aadland 15.11). Det er ikke spesielt mye. Bergen Filharmoniske Orkester har to (2) dirigenter på programmet, Kjetil Almenning leder en konsert i Bergen Domkirke, mens Torodd Wigum dirigerer et Halloween-prosjekt. Trondheim Symfoniorkester engasjerer tre (3) norske dirigenter, Ingar Bergby i et Leonard Bernstein-program, Øyvind Bjorå i et symfonisk folkemusikk-prosjekt, mens Torodd Wigum dirigerer julekonserten for familier. Stavanger Symfoniorkester har invitert Grete Pedersen til å dirigere Juleoratoriet, mens Per Kristian Skalstad leder julekonserten for familier.

Prosentandelen av norske dirigenter er lav, særlig når det gjelder de prestisjefylte konsertene. Her er vi ved kjernen. Med utenlandsk sjefdirigent og dennes tilhørende kolleger og kontakter, er det av praktiske årsaker lite rom igjen for norske dirigenter. Orkestrene argumenterer med at de må tenke kvalitet og velger som de gjør, men når norske dirigenter i så liten grad får store oppgaver, blir dette en uheldig og fastlåst situasjon over tid. Fotballspillere som ikke får spille kamper på A-laget, har en tendens til å stagnere. En annen forskjell: Norske toppklubber (særlig fotball) skaffer mesteparten av inntektene selv uten tilskudd fra myndighetene, mens orkestrene ofte har 70-90 % offentlig tilskudd. Jeg etterlyser større ambisjoner om å tilby en betydelig musikalsk arena også til våre egne.

Bildet er annerledes når det gjelder instrumentalister og sangere. Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Ole Edvard Antonsen, Håvard Gimse og Vilde Frang m.fl. engasjeres flittig hjemme og ute. Sopranen Lise Davidsen er vårt nyeste stjerneskudd som er etterspurt overalt.

Situasjonen er ikke helsvart. Det finnes norske dirigenter som hevder seg godt internasjonalt, Eivind Aadland, Rune Bergmann, Arvid Engegård, Eivind Gullberg Jensen, Cathrine Winnes, Irena Anda og Magnus Loddgård for å nevne noen. Flere av disse har viktige posisjoner i fremstående orkestre og dirigerer på betydelige konsertscener.

Bergen Filharmoniske Orkester har for en tid siden etablert en stilling som assistentdirigent for norske talenter. Utvilsomt en riktig satsing. Det er også satt i gang flere utdanningsprogrammer for å skape morgendagens dirigenter. Samtidig er det lite hjelp i slike tiltak dersom de beste kandidatene aldri får prøve seg på øverste hylle, men får avslag eller avspises med en familiekonsert i ny og ne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.