KAST MINDRE:  - Verden dyrker nok mat til å mette og forsørge verdens befolkning, men siden vi kaster så mye mat, er det flere millioner som sulter, skriver en 13 år gammel skoleelev og ber nordmenn om å kaste mindre mat. Foto: NTB Scanpix
KAST MINDRE: - Verden dyrker nok mat til å mette og forsørge verdens befolkning, men siden vi kaster så mye mat, er det flere millioner som sulter, skriver en 13 år gammel skoleelev og ber nordmenn om å kaste mindre mat. Foto: NTB ScanpixVis mer

Altfor mange i verden sulter

Hvorfor kaster vi matvarer som er spiselige?

Meninger

Nordmenn bør kaste mindre mat. En av årsakene til matsvinn er at de fleste matvarer er stempla med for tidlig best før dato, de fleste matvarer holder seg lenger enn utløpsdatoen. En annen årsak er at nordmenn kjøper inn mer enn det de trenger.

For noen uker siden hadde pop-up restauranten KUTT et forsøk på Universitetet i Oslo. De lagde varmretter til studentene med matvarer som hadde gått ut på dato. Forsøket ble godt tatt imot. Studentene syntes at maten var god og at det var et godt tiltak for å redusere matsvinn.

I gjennomsnitt kaster nordmenn 46 kg mat hvert år, som jeg mener er et stort antall kilo, for maten vi kaster kunne ha mettet flere mennesker i verden. Verden dyrker nok mat til å mette og forsørge verdens befolkning, men siden vi kaster så mye mat, er det flere millioner som sulter. Vi vil dessuten forurense mindre hvis vi gir bort maten til organisasjoner som bruker maten til en god sak. Det vil redusere årsakene til global oppvarming, for da produserer vi mindre. Mindre matproduksjon vil føre til mindre CO2 utslipp.

Folk bør bare kjøpe inn det mest nødvendige av matvarer og ikke varer som til slutt havner i søpla. Hvis vi kaster mindre mat, kan det hende at flere mennesker får nok mat. For matavfall er som å kaste penger i søpla hvert år. Det er et økonomisk tap.

Noen vil hevde at det kan være helseskadelig å spise mat etter utløpsdatoen, men det er ikke noe farlig å spise en del matvarer etter datoen. «Best før» betyr egentlig at matvaren smaker best før datoen, ikke at den er skadelig. Man skal helst ikke spise matvarer som er over datoen «holdbar til», for det kan være helseskadelig.

Kasting av mat fører med seg en del konsekvenser for samfunnet, både globalt og lokalt. Den viktigste grunnen til å ikke kaste mat er kanskje likevel at altfor mange i verden sulter.

Innlegget er trykket med tillatelse fra foresatte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.