Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Altfor mye, selv for Trump

Den avslørende biografien til Donald Trumps niese har den talende tittelen: «Altfor mye og aldri nok». Forrige uke ble det imidlertid altfor mye, og mer enn nok, for USAs president, skriver Morten Strand.

ENDELIG: Donald Trump, med munnbind, for første gang offentlig. Nå er det offisielt, med president-emblemet på. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
ENDELIG: Donald Trump, med munnbind, for første gang offentlig. Nå er det offisielt, med president-emblemet på. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Det baller på seg. Kan man si. Hvis man vil prøve å være hyggelig. Men i virkeligheten så står USAs 45. president nå med beina plantet i ei myr av problemer. Uten at noen ser ut til å kunne - eller ville - dra ham opp. Mens Donald Trumps eget bidrag bare er mer kaving. Det er armer og bein - i kjent og karakteristisk stil - som gjør at han bare ser ut til å synke enda dypere ned i myra han står fast i.

Avslørende biografier, katastrofale corona-tall, nedslående meningsmålinger, høyesterett som krever innsyn i skatteforhold, en økonomi preget av konkurser og fortsatt rekordhøy arbeidsledighet, forakt for rettssystemet for å redde lojale venner fra fengsel, og republikanere som omsider begynner å vende seg mot sin president, preget nyhetsbildet fra USA i uka som nettopp er over. Lista over negative nyheter den siste uka er lang som et vondt år. Er det omsider begynnelsen til slutten for den vandrende katastrofen i Det hvite hus vi er vitne til?

FRI MANN: Roger Stone puster trolig lettet ut etter at vennen og president Donald Trump fredag sørget for at han slipper å sone straffen på 3 år og fire måneders fengsel. Foto: REUTERS/Jim Bourg/File Photo Video: NTB SCANPIX / AP DV Vis mer

I forrige uke ble innholdet i den avslørende boka, «Altfor mye og aldri nok», kjent. Den er skrevet av Donald Trumps niese, Mary L. Trump. Hun tegner bildet som er kjent fra også andre biografer, av den bortskjemte, narsissistiske guttungen uten moral og impulskontroll. Men hun tegner dette bildet som en som har kjent Donald Trump hele livet, og hun lener seg blant annet på sin tante, Donald Trumps søster, i sine beskrivelser. Mary L. Trump er dessuten selv klinisk psykolog, og hun mener at USAs president ble utsatt for omsorgssvikt, fra da moren ble syk, og Trump var to og et halvt år gammel. Boka har den talende undertittelen: «Hvordan min familie skapte verdens farligste mann», og avslører blant annet at Trump betalte en kompis for å skrive oppgaven til inntaks-eksamenen på universitetet. USAs president dyrker «svindel som en livsform», ifølge niesen.

Godt hjulpet av president Trumps krav om å åpne opp samfunnet skyter nå corona-tallene i været. På det laveste var det 25 000 nye smittede pr. dag, etter at helsevesenet knelte i New York i vår. Nå er det nesten tre ganger så mange smittede per dag, 66 000. Delstater som Florida, Texas og Arizona er sterkt rammet. Det er stater som Trump må vinne i valget i november. Trump brukte for første gang ansiktsmaske i helga, men skrøt før helga av hvor fantastisk hans administrasjon er i å håndtere viruset. En bølge av konkurser rammer alt fra kjøpesentre til kirkesamfunn, og ti-talls millioner er arbeidsledige på grunn av viruset. Dette er tall som etter alt å dømme vil øke, når deler av landet igjen må stenge ned, der smitte-tallene stiger.

Det gjør at Trump sliter på meningsmålingene. Tallet på dem som ikke godkjenner jobben Trump gjør med pandemien har steget fra 58 til 67 prosent på en måned. Mens antallet som mener han gjør en god jobb har stupt fra 41 prosent til 33 prosent. 136 000 mennesker har mistet livet til pesten. Dette er tall som vil øke dramatisk når den nye smittebølgen gjør at sykehus fylles og kapasiteten igjen blir for liten til å ta seg av dødssyke mennesker, slik det allerede er i Florida. Og i alle fall nå leder demokraten Joe Biden med 52 mot 40 prosent på Trump på meningsmålinger.

Fredag omgjorde Donald Trump dommen til sin lojale venn Roger Stone, som ble dømt til tre år og fire måneders fengsel for å ha løyet til kongressen under Russlands-etterforskingen etter valget i 2016. Han ble ikke benådet, men dommen ble omgjort etter ordre fra Det hvite hus. At Trump redder skinnet til dem som er lojale mot ham bidrar sterkt til den polariseringen som preger USA. Demokraten Adam Schiff, som ledet aktoratet i riksretts-prosessen mot Trump i vinter, der Trump ble frikjent av det republikanske flertallet i senatet, sier ganske korrekt det om at Stone nå slipper å sone: «Med Trump, så er det nå to rettssystemer i Amerika; et for Trumps kriminelle venner, og et for alle andre».

I uka som gikk bestemte høyesterett også at Trump må gi fra seg innholdet i selvangivelsene sine til statsadvokaten i New York, etter at han enda en gang hadde utfordret rettssystemet ved å ville heve seg over det. Selvangivelsene blir imidlertid ikke offentliggjort i denne omgang, og heller ikke tilgjengelige for kongressen.

Sånn - omtrent sånn - var den siste uka for Donald Trump. I USA snakker man om at republikanere opplever tida fram mot valget i november som de siste timene på Titanic. Hvem prøver å hoppa av? Hvem er uansett bundet til masta? Og hvor stygt blir skipbruddet i november? Uka som gikk var mer enn nok for Trump. Og for alle oss andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!