-Altfor unge Idol-deltakere

Vokalist Prepple fra DumDum Boys har sjøl erfart hva plutselig idolstatus kan medføre. Han mener flere av årets «Idol»-deltakere er altfor unge til å takle presset.

- Det er kvalmt å sende så unge folk ut i rampelyset. Og langt fra sunt. Kjendislivet er et jævla sirkus. Det burde fulgt krisepsykiatri med «Idol»-pakka, sier Prepple til Dagbladet.

Norsk rockhistories mest karismatiske vokalist mener aldersgrensa for deltakelse i Idol - 16 år - burde vært hevet betraktelig.

«Sjølbildet vokser»

- 16-åringer har ingen forutsetning for å vite hva som vil skje med dem. At de kommer til å bli både klappet på skuldra, utskjelt, degget for og omtalt i media på godt og vondt døgnet rundt. Sjølbildet vokser ut av alle rimelige proporsjoner, mener Prepple.

Han understreker at han knapt nok ser på «Idol», og at han ikke har lagt merke til noen av finalistene. Likevel er han sikker på at enkelte kommer til å gå på smeller:

«Blir pilletrillere»

- Vent noen år, så skal du få se på seinskadene noen av disse folka har pådratt seg. De kommer til å ende opp som nervevrak og pilletrillere.

- Hvorfor?

- Fordi de ikke makter å komme over sitt kvarter med berømmelse. De vil sikkert få sine jobboppdrag i begynnelsen. Men så blir det lenger mellom hver gang de hyres inn. Til slutt blir det å synge på et eldresenter i ny og ne. Jeg er 100 prosent sikker på at vi vil få høre om seinskader som følge av «Idol». Det er ikke lett å takle verken plutselig kjendisstatus eller den uunngåelige nedturen, sier Prepple.

Var selv uforberedt

40-åringen (han fylte år i helga) vet hva han snakker om:

- Jeg har opplevd plutselig opptur sjøl, sier han.

- Da låten «Splitter Pine» tok av så sinnssykt (innspilt i 1988, utgitt i 1989, red.anm.), var jeg uforberedt. Så jeg tok av, jeg rg. Begynte å tro på alle som klappet meg på skuldra og sa «jævla bra», «fett» og «fantastisk», husker Prepple.

- Til slutt tror du at du er større enn du er. Og så blir du vanskelig å ha med å gjøre. Sånn ble i alle fall jeg - og jeg var 24 år, ikke 16, som enkelte av «Idol»-folka. Hadde det ikke vært for det jordnære crewet til DumDum Boys og et godt apparat for øvrig kunne hva som helst skjedd. Men de folka sørget for å dra meg ned hver gang jeg svevde, sier Prepple.

- Til slutt fant jeg ut hva det egentlig var jeg drev på med.

- Og det var?

- Jeg sto og sang på en scene. Ingen svær ting. Men det tok tid å bli «vanlig mann» igjen.

Ser litt

Prepple synes synd på dem som må takle tenåringsbarn med plutselig «Idol»-berømmelse:

- Stakkars foreldre som skal hanskes med dette her. Har ikke ungene deres vært bortskjemt før, så blir de det i alle fall nå.

DumDum Boys-sangeren innrømmer at han av og til kaster et blikk på «Idol»:

- Frua synes det er stas. Så det hender jeg går forbi tv'n. Men både følelsesmessig og fornuftsmessig får jeg mark av «Idol». Jeg synes alle realityserier er «trash-tv». Jeg prøver å holde meg unna, sier Prepple.

STERKT KRITISK: Prepple i DumDum Boys fikk idolstatusen kastet over seg og møtte store problemer, sjøl om han hadde rukket å bli 24 år. I dag er Prepple 40 år, bor på Vålerenga i Oslo - hvor han her er fotografert i går kveld - og driver et bilverksted.
FOR UNGE: Mange krever nå 18 års grense for Idol-deltakerne. Sandra på bildet er kun 16 år.