KOMMENTARER

Kunstkaoset i Oslo

Altså, det er kunst på do!

Oslo kommune har mistet 3852 kunstverk og lagrer kunst på toaletter. Det er ingen tvil om at det må kuttes i samlingen.

KUNST PÅ DO: I Kulturetatens rapport beskrives det vi ser her som: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter». Foto: Kulturetaten, Oslo kommune
KUNST PÅ DO: I Kulturetatens rapport beskrives det vi ser her som: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter». Foto: Kulturetaten, Oslo kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For litt over to år siden stusset tidligere Dagbladet-journalist Vegard Venli ved noe merkelig i årsrapporten fra Oslo kommune. Det var satt opp en egen kolonne for alle kunstverk som var tapt i løpet av året som var gått. Flere verk hadde forsvunnet. På hjemmesiden til Oslo kommunes kunstsamlinger sto det at samlingen besto av over 19 543 kunstverk, utplassert på sykehus, skoler, eldrehjem, osv. Det var Kulturetaten som hadde det overordnede ansvaret for kunsten. Hvor mange verk hadde blitt borte siden samlingen ble grunnlagt på førtitallet? Hvor store verdier, både kulturelle og økonomiske, var forsvunnet? Hadde Oslo kommune kontroll på den massive kunstsamlingen sin?

Nei.

Svaret skulle raskt vise seg å være nei. Oslo hadde slett ikke kontroll. Og det ville de tilsynelatende holde for seg selv.

I de to årene som har gått siden Venli stusset har Dagbladets kulturredaksjon skrevet femten saker om Oslo kommunes kunstsamlinger. Redaksjonen har oppsporet bilder kulturetaten trodde var stjålet, funnet verk de ikke engang visste var borte, avslørt at selv Munch-museet mangler kunst de trodde de hadde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer