KUNST PÅ DO: I Kulturetatens rapport beskrives det vi ser her som: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter». Foto: Kulturetaten, Oslo kommune
KUNST PÅ DO: I Kulturetatens rapport beskrives det vi ser her som: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter». Foto: Kulturetaten, Oslo kommune Vis mer

KOMMENTARER

Kunstkaoset i Oslo

Altså, det er kunst på do!

Oslo kommune har mistet 3852 kunstverk og lagrer kunst på toaletter. Det er ingen tvil om at det må kuttes i samlingen.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For litt over to år siden stusset tidligere Dagbladet-journalist Vegard Venli ved noe merkelig i årsrapporten fra Oslo kommune. Det var satt opp en egen kolonne for alle kunstverk som var tapt i løpet av året som var gått. Flere verk hadde forsvunnet. På hjemmesiden til Oslo kommunes kunstsamlinger sto det at samlingen besto av over 19 543 kunstverk, utplassert på sykehus, skoler, eldrehjem, osv. Det var Kulturetaten som hadde det overordnede ansvaret for kunsten. Hvor mange verk hadde blitt borte siden samlingen ble grunnlagt på førtitallet? Hvor store verdier, både kulturelle og økonomiske, var forsvunnet? Hadde Oslo kommune kontroll på den massive kunstsamlingen sin?

Nei.

Svaret skulle raskt vise seg å være nei. Oslo hadde slett ikke kontroll. Og det ville de tilsynelatende holde for seg selv.

I de to årene som har gått siden Venli stusset har Dagbladets kulturredaksjon skrevet femten saker om Oslo kommunes kunstsamlinger. Redaksjonen har oppsporet bilder kulturetaten trodde var stjålet, funnet verk de ikke engang visste var borte, avslørt at selv Munch-museet mangler kunst de trodde de hadde.

Å få de riktige dokumentene fra Kulturetaten har av og til vært som å kryste vann ut av en stein. Det er ingen tvil om at deler av Oslo kommune har mye å gå på når det kommer til åpenhet.

Men i går kunne Dagbladet endelig presentere en rapport utarbeidet av Kulturetaten selv: Ett av fem kunstverk i Oslo kommunes kunstsamling er forsvunnet.

3852 kunstverk er borte.

Blant dem er 23 (!) verk av Per Kleiva.

Det burde rett og slett ikke være mulig.

Rapporten «Forvaltningsgjennomgang av Oslo kommunes kunstsamlinger - Statusrapport med anbefalte tiltak» beskriver det totale kunstkaos. Joda, samlingen består av verdifulle og viktige verk som henger på staselige steder som Oslo rådhus. Enestående verk som gir forbipasserende gode kunstopplevelser i det offentlige rom. Så er det også samlingens oppgave å vise fram kvalitetskunst til mannen, kvinnen og barnet i gata.

Men samlingen består også av ufattelig mye som ikke kan omtales som annet enn rusk og rask. Det er feilregistrert amatørkunst, festivalplakater og det rapporten omtaler som «kulturhistoriske objekter feilregistrert som kunst». I kartleggingsarbeidet har arbeidsgruppa også funnet kommunens kunst vilkårlig lagret i kjellere og stablet langs vegger på do.

Og i nesten 4000 av tilfellene har de altså ikke funnet verkene i det hele tatt.

Det er, som kunstner Håkon Bleken sa til Dagbladet i går, helt skandaløse forhold.

Utgangspunktet for Oslo kommunes kunstsamlinger er å sørge for at profesjonell kunst «preger og forbedrer Oslos offentlige rom», som står det på nettsidene deres. 0.5 prosent av kommunens investeringsbudsjett går hvert år til kunst. Det er en viktig ordning, både for byens innbyggere og det norske kunstmiljøet.

Men selv om man selvfølgelig må regne med litt svinn når kunst henger ute blant gud og hvermann, er 3852 bortkomne verk et absurd tall. Kartleggingsgruppa har brukt fem år på å få oversikt over kunsten. Og et av paradoksene skissert i rapporten, er at det er rusket og rasket de har måttet bruke mest tid og ressurser på.

Det er åpenbart umulig å holde forsvarlig kontroll på over 19 000 verk.

Tidligere har Dagbladet skrevet at kommunen i 2014 diskuterte å kvitte seg med 11 000 verk. I rapporten er kuttantallet nå anbefalt til å være mellom 4000 og 5000. Det er uansett en god ide. For også framover skal kommunen bruke 0.5 prosent av investeringsbudsjettet på kunst. Og både nåværende og framtidige kunstverk fortjener en bedre behandling enn det kommunen har klart å gi dem fram til i dag.

For det er rett og slett uhørt å miste 23 verk av Per Kleiva.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer