Alver og pornografi

Öland blir flott skildret av den svenske forfatteren Johan Theorin. Også hans tredje thriller er rik på litterære kvaliteter.

OVERNATURLIG: «Blodleie» føyer seg inn i rekken av Johan Theorins stemningssterke, vagt overnaturlige spenningshistorier fra Öland, mener vår anmelder.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OVERNATURLIG: «Blodleie» føyer seg inn i rekken av Johan Theorins stemningssterke, vagt overnaturlige spenningshistorier fra Öland, mener vår anmelder. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Johan Theorin har, med bare to (riktignok utmerkede) bøker, skrevet seg opp i eliteserien blant svenske krimforfattere, og med suksess følger også forventninger til neste roman.

«Blodleie» føyer seg pent inn i rekken av hans stemningssterke, vagt overnaturlige spenningshistorier fra Öland.

Som vanlig er gamle Gerlof Davidsson forbindelseslinjen til de tidligere bøkene, alle andre personer er nye, noe som gjør at disse romanene har mindre seriefølelse enn det vanlige opplegget hvor det til nød er to-tre nye skurker til stede. Det gjør også at bøkene i liten grad ligner på hverandre, Theorins fellesnevner er og blir Öland, men stemningene der ute skifter - både i forhold til årstidene, som spiller en stor rolle i handlingen, men også i forhold til miljø. Denne gangen er det et steinbrudd som danner bakteppet, og Gerlofs kunnskaper om gamle dager er viktige for de som søker etter en løsning på hendelser i nåtiden.

Steinbrudd Theorin skal skrive i alt fire fortellinger fra Öland, én for hver årstid, og «Blodleie» er vårboka (bare sommeren gjenstår). Handlingen foregår hovedsakelig rundt påsketider og mye rundt det forlatte steinbruddet i Stenvik. 83-åringen Gerlof har flyttet fra gamlehjemmet og tilbake til sin lille sommerhytte, fordi han frykter at han kommer til å oppleve sin siste vår. Men i hytta finner han sin avdøde kones gamle dagbøker, og de lurer han seg til å lese i (selv om han lovet henne å brenne dem).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer