Alvesang fra Sissel

Musikken til Ringenes herre-trilogien er blitt et verdensomspennende sirkus med Sissel Kyrkjebø i hovedrollen. I slutten av august skal troppen varme opp for A-ha i Frognerparken.

I dag stabler over 350 symfonikere og korister seg opp på utescenen på Herod Atticus Theatre på Akropolis i Hellas for å avlevere den hittil største oppføringen av filmmusikken til Ringenes herre-trilogien. Midt oppi det hele skal Sissel Kyrkjebø bære store deler av forestillingen med sitt vide register.

Forestillingen er satt opp over 70 ganger over hele verden. Kyrkjebø er den foretrukne solisten, og har vært med over 20 ganger. Men på pressekonferansen i går foran konserten, var hun kledelig ydmyk.

Privilegert

-  Jeg føler meg privilegert som får reise og opptre med alle disse fantastiske orkestrene. Jeg har også den beste plassen på hele scenen - helt i midten, og jeg må virkelig konsentrere meg underveis fordi det er så rørende, sa hun til fornøyde greske pressefolk .

Om ikke lenge kan det norske publikummet få oppleve forestillingen. Hydro skal ha gratiskonsert i Frognerparken 27. august med blant annet «Ringenes herre» på programmet, før A-ha tar over seinere på kvelden. Den 3. september kommer forestillingen til Bergen og Festplassen. I Norge er det Oslo Filharmoniske orkester, Oslo Bach-orkester, Sølvguttene og Ensemble 96 som skal danne lydveggen bak Sissel Kyrkjebø.

Den omreisende filmmusikken er en svært vellykket spin-off av filmen. Hollywood-komponisten Howard Shore vant to Oscar-statuetter for musikken til trilogien, og har også laget musikken til andre kjente filmer som «Nattsvermeren», «Philadelphia» og «Seven». Forestillingen hadde uroppføring på New Zealand dagen før premieren på den tredje filmen i trilogien, med Shore som dirigent.

Sissel Kyrkjebø kom inn i bildet like før den tredje oppføringen av forestillingen.

Har registeret

 SOLIST: I dag er Sissel Kyrkjebø solist på Akropolis under den hittil største oppføringen av Ringenes herre-            filmmusikken. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
SOLIST: I dag er Sissel Kyrkjebø solist på Akropolis under den hittil største oppføringen av Ringenes herre- filmmusikken. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

-  Han ville ha meg fordi jeg mestret popformatet og det klassiske i forestillingen. Dessuten har jeg registeret som trengs for å fylle rollen, forteller Kyrkjebø.

Nå er forestillingen gjort om til en slags franchise-bedrift, hvor lokale kor og symfoniorkestre opptrer med en av flere faste dirigenter og solister. Men når Shore selv dirigerer, er Kyrkjebø alltid med.

Shore skulle egentlig ha vært på plass i Aten, men er opptatt med å lage filmmusikk.

Blant kjennere av klassisk musikk er nok ikke filmmusikk det som frambringer flest anerkjennende nikk. En oppegående gresk journalist satte fingeren på problemstillingen under pressekonferansen ved å spørre dirigenten Markus Huber om hvordan orkestrene synes det var å skulle framføre filmmusikk.

-  Noen orkestre synes det er strålende. Andre igjen - jeg skal ikke nevne navn - synes det er helt forferdelig, forklarte Huber.

Uansett er dette stort. Under generalprøven natt til mandag beordret dirigenten Markus Huber en utbygging av scenen på Akropolis fordi den ikke passet til det kunstneriske uttrykket. Og penger, det er ikke noe problem, skal vi tro Janis Karachisaridis som er øverste ansvarlig for hele konserten. Han svarte følgende når vi spurte om konsertens budsjett.

-  I Hellas har vi en litt annen prosedyre. Først gjennomfører vi det, så ser vi hva det koster, sier han og humrer.