Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Alvorlig forslag

NRKs kultursjef Turid Birkeland vil fortsette kampen for å redde Kringkastingsorkestret på tross av NRK-direktørenes innstilling om det motsatte. Hun håper på hjelp fra Kulturdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK kutt

- Denne saken hører hjemme på det politiske bord, og jeg antar at dette blir fulgt med på både av Storting og regjering. NRKs eiere må forholde seg til en situasjon som dette, sier Birkeland, etter at NRK-direktørene i går foreslo at Kringkastingsorkestret skal nedlegges.

- Hva kan politikerne gjøre?

- Det kan hende de sier at kutt av Kringkastingsorkestret er i strid med forutsetningene for en lisensfinansiering.

Vil avvente

Det vil i så fall være en dramatisk irettesettelse av den nytilsatte kringkastingssjefen John G. Bernander. Birkeland vil ikke svare på om hun selv vil benytte seg av sine mange politiske kontakter i sin kamp for orkesteret.

- Jeg tar beslutningen til etterretning, men ser at vårt råd ikke er tatt til følge. Men jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan, så får jeg avvente hva styremøtet sier om det.

- Betyr det at du vil vurdere din egen stilling i NRK hvis styret vedtar denne planen?

- Det skal jeg ikke svare på nå. Det som bekymrer meg mest nå, er at dette rammer 51 musikere. Jeg opplever dette som alvorlige forslag.

Svekket kultur

Birkeland mener gårsdagens kutt rammer NRKs kulturprofil hardt. Også radiokanalen Alltid Klassisk foreslås nedlagt.

- Hvis du var kringkastingssjef, ville vel du også måtte kutte?

- Ja, men ikke nødvendigvis på samme måte. Totalbildet i dette er en svekkelse av kulturtilbudet. Kringkastingsorkestret er viktig for NRK som kulturinstitusjon, en nedleggelse har også betydning for norsk kulturliv generelt.

Hele Norges coronakart