Alvorlig talt, Bård

I høst får du se Bård Tufte Johansen (34) slik du aldri har sett ham og slik du alltid har sett ham. Alvorlig. Morsom. Og bekymret for motepress mot barn.

 • Finn ut hva som skjer på våre Hva Skjer-sider!

  På tv skal han fortsette å få folk til å le, til å humre, å smile, og kanskje bli littegrann triste og sentimentale. På film skal han få oss til å tenke. Denne uka har Bård Tufte Johansen to premierer. På tv-programmet «Ut i vår hage», med Harald Eia og Atle Antonsen, og i Hilde Heiers barnefilm «Lille frøken Norge», med Ingrid Lorentzen, Marit Åslein og hardt pressa unger. Filmen er både galere og mer alvorlig enn tv-serien kan bli. Og langt vanskeligere å spille i.

  Vanskelig


  - Nå har jeg jobbet med humor så lenge at jeg kan vurdere det selv om jeg er med selv. «Dette må være morsomt». «Tja, dette er kanskje morsomt». Filmen var annerledes. Det er en sjuk verden det handler om, jeg kunne ikke tøyse og tulle. Jeg var redd for å overspille, sier Bård Tufte Johansen.

  - Rollen min er enkel. Ingrid og jentene må kline til og bruke seg selv. Jeg er som limet imellom, jeg tilpasser meg.

  - Jeg ville tenkt meg nøye om skulle jeg spilt en vanskeligere rolle, jeg har stor respekt for skuespilleryrket. Likevel lærte jeg mye av å jobbe film, jeg lærte å tenke på hvordan en rolle er, og å tenke hvordan rollen reagerer. Når vi jobber tv, er det mer som dette: «Okei, nå har du gjort det som professor. Prøv det med Downs Syndrom.» Jeg stoler på Hilde. Da hun spurte meg, sa hun noe sånt som at «Bård har noe trygt over seg», sier han.

  Det kan nok trenges, i en film som «Lille frøken Norge». Bård Tufte Johansen spiller alenefar som blir sammen med alenemor. Problemet er bare at hun, som eks-Frøken Norge, er overfokusert på utseende, status, prestisje og berømmelse.

  De to jentene blir utsatt for alskens skjønnhetspress, slankepress, seksualiseringspress. Et viktig tema, mener Bård Tufte Johansen.

  - Komplisert


  - Jeg skjønner at som gutt som har vokst opp i Skien på åttitallet, har jeg ikke peiling. Men jeg har ei datter selv, og jeg forstår at det er mye mer komplisert å vokse opp som jente. Det er et samfunnsproblem, det der med seksualisering av barn, og jeg synes det er vanskelig å vite hvor vi skal sette grensen. Unger er kråker. De liker glitter og stas og bare mager og å kle seg ut og sånt. Man kan ikke si til barn at «du er for utfordrende, noen kan få lyst på deg». Unger skjønner ikke sånt, de oppfatter det ikke som seksualisert når de kler seg på den måten, og det synes jeg faktisk at de skal slippe. Vi må la barn være barn, noen av dem liker å fjase seg opp. Men når du ser jenter på fem-seks år i trange bikinitopper, forstår du at det har gått for langt, sier han.

  - Jeg synes synd på de jentene som må følge moten og som absolutt ikke skulle ha gjort det.

  - Styrket


  Men han har trøsten, til dem som føler seg ukule:

  - Ofte er det sånn at man kommer styrka ut av det hvis man faller litt utenom som tenåring.

  - Er du konge i Harryland blir du i Harryland. Går du videre, blir du sterk.

  - Ofte er det de som ikke er særlig kule som tenåringer som blir det som voksne, mens de som er innmari poppis aldri utvikler seg videre fra det. Men det ser man jo ikke når man er midt oppi det, sier han.

  «Lille frøken Norge» er en absurd film. Men den er reell også.

  - Sånn er verden blitt. Tilgangen på det absurde er enorm. Filmen er på en måte politisk korrekt, for den tar avstand fra det. Samtidig er den ukorrekt. Den er burlesk. Den er en helt annerledes barnefilm, ikke i det hele tatt som en del filmer der far er prest og mor dør av kreft. Det er barnefilm for 45-åringer. Denne er litt Roald Dahl, helt vill og passe skummel. Det er ingenting som er så morsomt som å skremme barn, og barn elsker jo å bli skremt, sier Bård Tufte Johansen.

 • Finn ut hva som skjer på våre Hva Skjer-sider!
FILMKLAR: Bård Tufte Johansen spiller i «Lille frøken Norge», med premiere denne uka. I morgen har han også premiere på ny humorserie på tv.
SKUMMELT: Bård Tufte Johansen, Marit Åslein og Ida Marie Dahr Nygaard (foran) fra innspillingen av «Lille frøken Norge».