Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Alvorlig talt

Terje Thorsen har i Dagbladet 29. juni en anmeldelse av Patrick McGraths roman «Asyl» under overskriften «Pompøs fabel». At han synes dette er en dårlig roman, er én ting. Jeg er redaktør for denne oversatte romanen i Gyldendal, og derfor selvsagt uenig. Min bekymring knytter seg ikke til at en bok får dårlig omtale, men til den formen han (og Dagbladet?) har valgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anmeldelsen består av bare fire setninger. Til gjengjeld har anmelderen dyttet inn i dem nitten adjektiv og adverb, de aller fleste tendensiøse. I tillegg bruker han uttrykk som «rumler rundt» om handlingen, «den parodiske floskelgrauten» om innholdet, «tenker med genitaliene» om (den kvinnelige) hovedpersonen og «kan orke å vasse seg gjennom» om bokklubbmedlemmer, som han går ut fra er de eneste leserne av denne romanen. En tekst med så lite rom for informasjon og/eller argumentasjon og så mye effektmakeri står i fare for å virke ganske pompøs selv, full av karakteristikker uten begrunnelse som den er. Jeg ville si at romanen «Asyl» er en lavmælt fortelling, fortalt i ettertid av en relativt upålitelig forteller og at Terje Thorsens tekst virkelig råkjører på bekostning av romanteksten.

  • Ligger denne bokanmeldelsen virkelig på et nivå Dagbladet ønsker? Er den ikke rett og slett en tekst uten noen som helst informasjonsverdi, uten noe forsøk på å gi leseren mulighet for å se teksten i seg selv, eller anmelderens argumentasjon? Og til slutt det mest prinsipielle: Det kan ikke bare være jeg, en partisk redaktør, som i Terje Thorsens tekst ser en nokså tydelig lufting av fordommer mot, for det første, bokklubbmedlemmer (=kvinnelige lesere), og for det andre, kvinnelige hovedpersoner med et seksualliv? Til det første: Kanskje er kvinnelige lesere (og bokklubbens medlemmer) snart vårt siste bolverk mot analfabetismen, hvorfor mobbe dem? Og til det andre: alvorlig talt!
  • Selvsagt er det deilig å få lov til å vrenge ut av seg et «BÆSJ», når det er det man mener. Man kan til og med håpe på applaus fra enkelte andre. Men holder det som bokanmeldelse?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!