Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alvorlig voldskrise

Vi hadde aldri akseptert ti prosent arbeidsledighet, ti prosent årlig fall i BNP eller ti prosent høyere skatter.

AVGJØRENDE: «Det må bli politisk umulig å vinne valg i Norge hvis man ikke klarer å vise til framgang i kampen mot vold og voldtekt», skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
AVGJØRENDE: «Det må bli politisk umulig å vinne valg i Norge hvis man ikke klarer å vise til framgang i kampen mot vold og voldtekt», skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi burde heller ikke, under noen omstendigheter, akseptere at ti prosent av norske kvinner har blitt utsatt for voldtekt. Vi har en voldtektskrise i Norge. Krisa er permanent.

Onsdag ble det sluppet en nasjonal undersøkelse som viste omfanget av vold og voldtekt i Norge. Tallene viser at nesten ti prosent av norske kvinner blitt utsatt for voldtekt. Omfanget av vold og overgrep sier mye om et land. De nyeste tallene viser Norge som en lite sivilisert nasjon.

Når finanskrisa traff Norge i 2008 og 2009 dro finansministeren fram gullkortet og sa at nå er ingen tiltak for dyre. Krisa skulle stoppes. Folket skulle holdes i arbeid. Vi visste det ville blitt dyrere ikke å stoppe finanskrisa. Vi vet at det er dyrere enn noe annet å la så mange mennesker leve uten frihet fra vold og voldtekt. Den samme politisk viljen som ble vist i møte med finanskrisa bør nå vises for å stoppe den voldskrisen som rammer landet vårt.

Hvor vellykket et samfunn er måles i stor grad etter økonomiske kriterier. Det bildet bør utfylles. Det er mer alvorlig å bli voldtatt enn å gå en periode som arbeidsledig. Det er verre å leve i vold og frykt enn det meste annet. Noen vil sikkert si at disse tingene henger sammen, men er det en ting vi vet så er det at volden og overgrepene skjer i alle lag av befolkningen. Antallet mennesker som utsettes for vold og voldtekt er en sentral indikator på hvor sivilisert et land er. I Norge bør alle politikere jobbe for at tallene på vold og voldtekt blir minst like sentrale som arbeidsledighet og BNP når man skal vurdere hverandre. Når vi vurderer oss selv bør omfanget av vold og voldtekt være et sentralt kriterium for hvorvidt vi kan si at vi lykkes som samfunn.

Statistikk og tallmateriale knyttet til vold og voldtekt må følges opp på en slik måte at det blir politisk kostbart å ligge på latsiden. Det må bli en tapssak som politikere minnes på i debatt etter debatt og oppslag etter oppslag å vise manglende handlekraft for å få ned overgrepstallene. Det må bli politisk umulig å vinne valg i Norge hvis man ikke klarer å vise til framgang i kampen mot vold og voldtekt.

Kvalitetsindikatorer løser selvsagt ingenting av seg selv, men det sier noe om hva vi anser som viktige verdier og hva som sentrale målsettinger for et samfunn. Jeg mener i hvert fall at en av de aller viktigste målsettingene vi bør kunne bli enige om, på tvers av partier, er en ambisjon om at alle mennesker skal kunne leve livene sine fritt fra voldtekt og overgrep.

Hele Norges coronakart