Ny rapport

Alvorlige brudd

Arbeidere ved det nye Nasjonalmuseet har vært utsatt for «omfattende og alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven», ifølge ny rapport.

SLIK SKAL DET BLI: Det nye Nasjonalmuseet bygges på Vestbanen og skal stå ferdig våren 2021. Foto: MIR (illustrasjon), Statsbygg / Kleihues + Schuwerk
SLIK SKAL DET BLI: Det nye Nasjonalmuseet bygges på Vestbanen og skal stå ferdig våren 2021. Foto: MIR (illustrasjon), Statsbygg / Kleihues + Schuwerk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Vestbanen i Oslo reiser det nye Nasjonalmuseet seg - Norges dyreste kulturbygg, med en kostnadsramme på seks milliarder kroner.

I høst ble det kjent at arbeidere fra Litauen som jobbet ved praktbygget hadde en grunnlønn på bare 25,60 kroner timen, og en timelønn på 109,40 kroner timen. Det viste en rapport byggherren Statsbygg bestilte fra revisjonsfirmaet KPMG, ifølge tidsskriftet Manifest.

Etter funnene satte Statsbygg i gang en ny, omfattende gransking, gjennomført av Advokatfirmaet Wiersholm.

- Omfattende

Arbeidsforholdene til 69 utenlandske arbeidere ble gransket. Presentasjonen og deler av rapporten er nå offentlige:

Arbeidere ved byggeprosjektet Nytt Nasjonalmuseum har vært utsatt for «omfattende og alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven», ifølge rapporten.

Til tross for dette mener granskerne at det ikke dreier seg om sosial dumping.

Forholdene er knyttet til selskapet Caverion Norges underleverandører, spesielt Caverion Litauen. Det tekniske entreprenørselskapet Caverion leverer rør, ventilasjon og elektro til det nye Nasjonalmuseet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer