Alvtegens hat trick

Psykologisk thriller om, riktig gjettet, svik.

BOK: «Svik» hører til den mest ubehagelige sorten thrillere - der hvor relativt normale mennesker havner i snikende ubehagelige situasjoner. De relativt normale i denne omgang er ekteparet Eva og Henrik, som nærmer seg et, for henne i hvert fall, uventet samlivsbrudd.

I koma

Henrik er mer og mer uinteressert i å bevare forholdet, men Eva gjør sitt beste for å oppmuntre ham og bevare familien. De har jo en liten sønn å ta vare på.

Men hennes forsøk på en ny start ender med total ydmykelse, som i seg selv kan være vondt nok. Men det holder ikke for Alvtegen. Hun byr på mer.

Dette «mer» kommer i form av Jonas, en seriøst forstyrret mann i midten av 20-åra. Han har et vanskelig forhold til kvinner generelt, og de på sånn 30- 40 spesielt. Hans kjæreste Anna ligger i koma på Karolinska i Stockholm, og - i ren «Snakk til henne»-stil - fyller han hele sitt liv med å pleie og stelle henne. Og så krysses naturligvis veiene til Jonas og Eva og Henrik.

Kjærlighet og hat

«Svik» handler om det merkelige landet hvor kjærlighet og hat bytter plass, fram og tilbake, hvor det ene sekundets overveldende lidenskap i det neste erstattes av en lammende kulde, hvor åpne grenser blir høye forsvarsmurer.

Alvtegen er presis som en kirurg når hun blottlegger hovedpersonenes indre, hun skriver med en overbevisning som gjør at vi tror på personene hennes. Men vi stoler ikke på dem.

Det er ikke mange dråper blod i «Svik», ingen fysisk vold eller overgrep som setter synlige spor etter seg. Alvtegen konsentrerer seg om det som skjer inne i oss, og med små midler bygger hun opp ubehaget underveis, til det nesten er til å ta og føle på.

Og slutten? Den er så skremmende at den sitter i deg i flere dager. Minst.