Åmål-Lukas med ny film

På 70-tallet var Lukas Moodysson en outsider. I dag er han kjempepopulær. Nå kommer hans nye film «Tilsammans», to år etter kjempesuksessen «Fucking Åmål».

Han var ikke særlig populær på 70-tallet. Han ble ikke valgt til slutt på fotballaget, men ganske langt mot slutten. Kanskje tredje sist.

Nå blir Lukas Moodysson gjenkjent og beundret. Grunnen? En film som heter «Fucking Åmål» og en splitter ny film som heter «Tilsammans».

- Jeg lager film fordi jeg vil forandre verden og besvare spørsmål for meg selv. Om hvordan man skal leve! Om hvordan man skal forholde seg til omverdenen, sier Lukas Moodysson til ABC Startsiden.

- Jeg er av og til som «Baader-Meinhof-Erik»: Ung og sint. Og av og til som Gøran som vil at alle skal være venner, som kompromisser til han dør.

Erik og Gøran er to av karakterene i filmen «Tilsammans». Filmen handler om en gjeng som bor i et hippiekollektiv på 70-tallet. Gøran er limet i gjengen, og Erik er utbryteren.

Idealisme

- Jeg tror det var en forutsetning at jeg ikke vokste opp i et hippie-hjem. Jeg tror det er bra å gjøre saker som ligger en nær, men ikke er for personlige.

Jeg fikk en spontan lyst til å lage denne filmen, som jeg ikke kan analysere. 70-tallet var en fascinerende tid, med mange saker som skjedde. Motpolene var tydeligere. Det er fantasieggende!

- Egoisme er også et ideal, en ideologisk fundamentalisme, i verden i dag. Det er på mange måter en større fundamentalisme, for på 70-tallet var fundamentalisme begrenset til en liten gruppe mennesker. Det er beklagelig at mye av det som var dårlig med 70-tallsfundamentalismen lever i dag. Militante veganere for eksempel.

SUKSESS: 800 000 svensker så «Fucking Åmål».
NY FILM: Filmskaper Lukas Moodysson kommer med en hippie-inspirert film, «Tilsammans».