Eurovision:

Amanda fra Norge skal representere Hellas

Norsk-greske Amanda skal representere Hellas i Eurovision Song Contest.

REPRESENTERER FEDRELANDET: Amanda har norsk mor, gresk far og talten for musikk. Den muligheten lot ikke Hellas gå fra seg og sender 24-åringen til Eurovision i Tornio. Foto: Jonathan Vivaas Kise.
REPRESENTERER FEDRELANDET: Amanda har norsk mor, gresk far og talten for musikk. Den muligheten lot ikke Hellas gå fra seg og sender 24-åringen til Eurovision i Tornio. Foto: Jonathan Vivaas Kise. Vis mer
Publisert

Den norsk-greske artisten Amanda Klara Georgiadis Tenfjord (24) skal representere Hellas i Eurovision Song Contest 2022. Det kommer fram i en pressemeldingen fra artisten.

24-åringen er fra Tennfjord i Møre og Romsdal, men bodde sine første år i Hellas. Tenfjord har ikke vært tilgjengelig for en kommentar onsdag.

- Pappa er gresk og kommer fra Ioannina, en by på vestkysten av Hellas. Jeg snakket gresk før jeg lærte meg å snakke norsk, og både mamma og pappa har fokusert veldig på at både jeg og broren min skulle opprettholde gresken vår. Mamma, som er norsk, har også lært seg gresk, i pressemeldingen.

Det er altså liten tvil om at Tenfjord har god forbindelse til landet hun skal representere. Men hvordan fikk hun egentlig tilbudet?

- Manageren min fikk en henvendelse fra et gresk telefonnummer godt utpå ettermiddagen en fredag i sommer. Jeg må innrømme at vi var usikre på seriøsiteten i henvendelsen til å begynne med, men etter en telefonprat samme kveld forsto vi at dette var noe vi kunne ta på alvor, forklarer Tenfjord videre.

Lang prosess

Etter flere Zoom-møter med representanter i Hellas, og noen uker seinere så hadde Amanda utkastet klart til Eurovision-låta.

- Deretter har vi og flere andre vært i møter med den greske rikskringkasteren og listen med låter og artister har stadig blitt kortere. At jeg ble plukket som finalist fikk jeg endelig vite så seint som mandag denne uka, sier hun Tenfjord videre.

Det er den greske kringkasteren som velger artist og låt til den internasjonale konkurransen.

- Fan

Årets Eurovision Song Contest arrangeres i Torino, Italia etter at rockebandet Måneskin vant fjorårets konkurranse i Rotterdam.

Tenfjord er ifølge hennes selv en stor fan av konkurransen.

NEGATIV TEST: Søndag 23. mai ble det kjent at de italienske Eurovision-vinnerne Måneskin hadde sagt seg villige til å ta en doptest. Vis mer

Som representant for Hellas vil Amanda, på samme måte som det norske bidraget, starte i en semifinale når den store festen finner sted i Torino i mai. Det er forventet at hele 41 nasjoner deltar i 2022.

Verdens største Eurovision-blogg Wiwiblogg, spådde allerede i november at Tenfjord kunne bli Hellas' representant.

Musikalsk bakgrunn

Tenfjord begynte med pianotimer da hun var fem år gammel, før hun begynte i korps og deretter sangtimer.

I 2016 deltok hun i TV2s musikkonkurranse The Stream og har opptrådt under P3-aksjonen. Hun har også turnert med Highasakite.

Det siste året har det naturlig nok vært stille rundt den unge sunnmøringen til tross for en ny EP så seint som i februar. Nå jobber hun med det kommende debutalbumet sitt

- Musikken har alltid vært der, helt siden jeg var ung. Jeg begynte å ta sangtimer og spille piano. Og så spilte jeg litt i korps, og så ja. De siste årene har det bare blitt mer og mer, sa hun til NRK i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer