Amanda i ny drakt

Amanda-prisene skal bli mer aktuelle. Men sterke krefter bak den 16 år gamle Haugesund-damen er skeptiske til en drastisk modernisering.

Festivalsjef og formann i Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik, sier han setter stor pris på innspillet fra Dagbladet i helga om en modernisering av det årlige tv-showet fra Amanda-utdelingen.

- Avisas forslag er konstruktivt og jeg har innkalt Amanda-komiteen til møte for å drøfte utspillet. Jeg vil også ringe den spanske filmfestivalen i San Sebastian, sier han.

Fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas i NRK sa i forrige uke til Aftenposten at Amanda-showet må bli atskillig billigere å produsere, dersom NRK skal fortsette å sende det. Sist helg foreslo vi her i avisa at NRK og Amanda-komiteen kunne lære av San Sebastian-modellen, med mer aktuelle filmer og sterkere nyhetsfokus på filmer og stjerner.

Løvvik forteller at det er foreslått at den nordiske filmprisen fra i år skal omfatte også de nye filmene som blir vist på festivalen, slik at vinnerne kan være kinoaktuelle.

Men han er lite villig til å gå på akkord med det han anser å være underholdningsverdien ved det tradisjonsrike Amanda-showet.

- Vi må huske på at det er snakk om et lørdagsprogram, og at showet aldri har hatt under 700000 seere, sier han.