HAR GITT STØTTE: Direktør i Stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, var tilstede under visningen av «The Magnitsky Act» lørdag ettermiddag på Filmens hus i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet 
HAR GITT STØTTE: Direktør i Stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, var tilstede under visningen av «The Magnitsky Act» lørdag ettermiddag på Filmens hus i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Åmås etter verdenspremiere på svært omstridt dokumentar: - Ser fram til åpen høring om filmen

Helsingforskomiteen inviterte regissør Andrej Nekrasov og norske Piraya Film til en åpen høring i september om innholdet i «The Magnitsky Act».

FILMENS HUS / OSLO (DAGBLADET): - Det er svært fint at det norske rettsystemet gjør det mulig å vise «The Magnitsky Act», og jeg er glad for den fruktbare og svært kritiske diskusjonen i etterkant av visningen, sier tidligere statssekretær og nå direktør i Stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, til Dagbladet.

Han var tilstede i salen lørdag ettermiddag under verdenspremieren på den kontroversielle norskproduserte dokumentaren «The Magnitsky Act» på Filmens hus i Oslo (se faktaboks).

- Skal ut i verden

Fritt Ord og Norsk filminstitutt er blant dem som har gitt prosjektet økonomisk støtte.

- Det var godt å endelig få vist filmen, og det er viktig for oss at verdenspremieren ble lagt til Norge. Neste uke drar vi til Moskva for å vise den der, så er planen videre å ta den med ut til hele verden, sier produsent i Piraya Film Torstein Grude til Dagbladet.

Etter visningen tok den russiske regissøren Andrej Nekrasov imot spørsmål fra salen, og seansen endte i en opphetet debatt mellom Nekrasov, filmmiljøet, menneskerettighetsaktører og andre interesserte.

Inviterte til høring

Assisterende generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, var blant dem som kritiserte innholdet i «The Magnitsky Act».

Samtidig sørget han for at debatten ikke tar slutt med det første:

- Helsingforskomiteen ønsker å invitere deg og Piraya Film til en åpen høring i september om bevisene og dokumentene du legger fram filmen, sier Ekeløve-Slydal til regissør Nekrasov.

- Det er jeg svært positiv til, svarte filmskaperen på oppfordringen.

ARRANGERTE PREMIERE: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov viste fram dokumenteren «The Magnitsky Act» som han har laget i samarbeid med norske Piraya Film. Foto: Øistein Norum Monsen
ARRANGERTE PREMIERE: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov viste fram dokumenteren «The Magnitsky Act» som han har laget i samarbeid med norske Piraya Film. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Viktig med debatt

Knut Olav Åmås i Fritt Ord-stiftelsen sier til Dagbladet at han ser fram til høringen som etter planen skal finne sted 26. september i Oslo.

- Høringen blir svært interessant. Dette er en viktig internasjonal sak, og det er nettopp derfor vi ga filmprosjektet fra sterke Piraya Film støtte. Dagens visning viser hvor viktig det er med kritisk offentlig debatt i stedet for å gjøre saker til ren jus, sier Åmås.

Svært kritisk

I dokumentaren blir den amerikanske forretningsmannen William «Bill» Browder gått svært tett etter i sømmene. Helsingforskomiteen er blant menneskerettighetsorganisasjonene som samarbeider med Browder.

Helt siden Browder fikk tilgang på en uferdig versjon av «The Magnitsky Act» i april har finansmannen brukt alle sine økonomiske og politiske ressurser i kampen mot filmskaperne.

Massiv oppmerksomhet

Browder mener dokumentaren er ærekrenkende overfor han selv og ettermælet til hans tidligere ansatte, avdøde Sergeij Magnitskij.

Dagbladet har gjennom en rekke saker den siste måneden omtalt den massive oppmerksomheten som har oppstått rundt innholdet i dokumentaren.

Rettslig avgjørelse

Kortfilmfestivalen i Grimstad valgte i juni å ta filmen av årets program grunnet frykten for økonomiske konsekvenser ved et eventuelt søksmål fra Browder.

Stavanger tingrett forkastet imidlertid Browders rettslige begjæring om forhåndssensur av filmen. De henviste til Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet i Norge, og avviste kravet fra Browder.

- Historien stemmer ikke

På vegne av sin klient var også Browders norske advokat, Carl Bore, tilstede under premieren. Han kom i forkant av visningen med en beskjed til de oppmøtte i salen.

- Dette er ikke en rettferdig versjon av historien, og det som kommer fram i filmen om Browder og Magnitskij stemmer ikke, uttalte han.

- Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i filmen. Nå skal jeg ta det jeg har sett her i dag videre til min klient, sier Bore til Dagbladet etter visningen.

BROWDERS ADVOKAT: Advokat Carl Bore representerer mannen «The Magnitsky Act» går hardest utover, den amerikanske forretningsmannen Bill Browder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BROWDERS ADVOKAT: Advokat Carl Bore representerer mannen «The Magnitsky Act» går hardest utover, den amerikanske forretningsmannen Bill Browder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer