Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Litteratur

Amatørmessig anmeldelse

Det er først nå at historien om kronprinsesse Märthas viktige rolle kan fortelles i sin fulle bredde.

BOK: Kronprinsesse Märtha fotografert med kronprins Olav i USA, trolig i 1940. Dagbladets anmelder var ikke spesielt begeistret for Trond Norén Isaksens bok om kronprinsessen, og her får han svar fra forfatteren . Foto: NTB Scanpix
BOK: Kronprinsesse Märtha fotografert med kronprins Olav i USA, trolig i 1940. Dagbladets anmelder var ikke spesielt begeistret for Trond Norén Isaksens bok om kronprinsessen, og her får han svar fra forfatteren . Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Forfattere svarer vanligvis ikke på bokanmeldelser, men den tidligere kulturavisa Dagbladets anmeldelse av min bok «Kronprinsessens krig» er så useriøs at den bør få en kommentar.

FORFATTER: Trond Norén Isaksen.
FORFATTER: Trond Norén Isaksen. Vis mer

Det eneste Arne Dvergsdal får med seg at kronprinsesse Märtha påvirket under krigen, var forsendelse av korn. I så fall kan han ikke ha lest hele boka, hvor det finnes mange eksempler på hvordan hun opererte som den norske eksilregjeringens representant bak kulissene i Washington.

Mens mange har framstilt henne som lite mer enn en selskapsdame for president Franklin D. Roosevelt, viser jeg at hun spilte en politisk rolle og legger fram mye nytt stoff. En sentral del av jobben med å anmelde en sakprosabok er å vurdere hvordan den eventuelt skiller seg fra hva som tidligere har blitt skrevet om temaet, men Dvergsdal gjør ikke en gang et forsøk. Når han har «et uklart inntrykk av at mye er gammelt nytt», viser han bare at han har så lite kunnskap om temaet at han ikke er i stand til å gi noen kvalifisert bedømmelse.

Hans uinformerte synsing bikker over i det parodiske når han tviler på at Arne Skouen sparte historien om sitt hemmelige samarbeid med kronprinsessen «inntil en viss Isaksen meldte sin ankomst», noe en mer våken leser ville ha fått med seg at jeg ikke har påstått. Dvergsdal spør seg hvor mye nytt Skouen fortalte like før sin død. En mer foretaksom anmelder ville selv lett kunne finne svaret på det f.eks. ved å sammenlikne det lange intervjuet Skouen ga meg med memoarene hans, hvor saken vies to setninger.

Ett av mange poeng som går over hodet på Dvergsdal er at det er først nå, når personlige vitnesbyrd kan kombineres med tidligere utilgjengelige dokumenter, at historien om Märthas viktige rolle kan fortelles i sin fulle bredde. Mens f.eks. Tor Bomann-Larsen trengte tre bind for å fortelle om kong Haakons krig, har jeg skåret det omfattende materialet om kronprinsessens krig ned til 457 tekstsider. At Dvergsdal ikke makter å lese 457 sider med det han mener at er «viktig og interessant stoff» sier vel mer om hans konsentrasjonsevne enn om min prioriteringsevne.

Dvergsdal er noe så uvanlig som en bokanmelder som selv aldri har prestert å skrive en eneste bok, men hans uinformerte, forvirrede og hjelpeløst skrevne venstrehåndsarbeid av en bokanmeldelse får terningkast 1.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media