- Amatørmessig, nedrig og uutholdelig kjedelig

NRKs storsatsing «Erobreren» får totalslakt av anmelderne.

Får tyn: Kåre Conradi er en av tre skuespillere som tolker tv-personligheten Jonas Wergeland i den allerede utskjelte NRK-serien «Erobreren». Foto: Helge Semb/NRK.
Får tyn: Kåre Conradi er en av tre skuespillere som tolker tv-personligheten Jonas Wergeland i den allerede utskjelte NRK-serien «Erobreren». Foto: Helge Semb/NRK.Vis mer

(Dagbladet):Tv-serien «Erobreren», basert på Jan Kjærstads romantrilogi om Jonas Wergeland, hadde premiere på NRK1 i går. Til tross for at «Erobreren» er en av NRKs mest kostbare dramaproduksjoner noensinne, får serien krass kritikk fra landets anmelderkorps.

- Fjernsynsteateret 1992 Dagbladets anmelder, Andreas Wise, gir serien terningkast to, og skriver under tittelen «Skuffer stort» blant annet at «Erobreren» er mislykket som tv-drama, og at manus og regi har sviktet.

VGs anmelder Øystein David Johansen er heller ikke nådig med regissør Eva Isaksen og NRK Drama, som står for produksjonen: «Det er lite ved Erobreren som signaliserer at den er laget i 2011 /.../ Jeg synes man skal slippe å få «Fjernsynsteateret 1992»-vibber av en av statskanalens største dramasatsninger noensinne.»

Aftenpostens Trond Berg Eriksen er noe mer positiv og gir skryt til de siste tre episodene, men han skriver også at de tre første episodene virker pinlig hjemmelagde.

- Amatørmessig Dessverre for NRKs dramaavdeling er også resten av anmeldelsene i rikspressen nedslående lesning. Ellen Engelstad i Klassekampen mener de to første episodene nesten er uutholdelig kjedelige, og Reidar Spigseth i Dagsavisen skriver at serien har blitt hva hovedkarakteren Jonas Wergeland mest av alt frykter: En middelmådighet.

Mest kritisk av alle er kanskje Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv. Han skriver at serien er nedrig, amatørmessig og uambisiøs, og at spørsmålet han står igjen med etter å ha sett serien er «Hvorfor NRK ønsket å finne ut hvordan et kjærlighetsbarn mellom Jan Kjærstad og Lars Saabye Christensen ville sett ut, hvis det vokste opp hos Wam, Wennerød og Olsenbanden.»

- Ikke bekymret Bitte Monn-Iversen, produsent for «Erobreren», sier til Dagbladet at hun er overrasket over kritikken, men hun er ikke bekymret for lave seertall av den grunn.

- De siste dramaseriene vi har laget har jo også fått gjennomgående dårlige kritikker, uten at seerne har sviktet oss, sier Monn-Iversen og fortsetter:

- Mange av anmelderne virker å ha et sterkt forhold til Kjærstads bøker, og de ser kanskje litt mye til bøkene, og glemmer å leve seg inn i filmatiseringen vi har laget. Jeg tror og håper at seerne vil like den.