Amazing Gray

Vi har møtt soulist Macy Gray. Hun snakket endel om telefonsvareren sin.

- Det er varmt. Som om du har noe eget og du vet det. Det føles fantastisk.

Den amerikanske vokalisten Macy Gray beskriver hva som foregår i halsregionen når stemmen hennes filtreres ut gjennom halsen. En stemme kalt rusten. Søt. Hard. Raspete. Komisk. Etter å ha hørt debutalbumet «On how life is» lurer jeg nesten på om hun fremskynder en forkjølelse før hun går i studio. Men nei. Macy Gray snakker som hun synger. Med fortettet strupe.

- Hvordan vil du selv beskrive stemmen din?

- Den er rar. Det er en rar stemme.

- Hvordan da?

- Av og til hører jeg på min egen telefonsvarerbeskjed og ler høyt. Den er virkelig merkelig.

- Men nå som du er kjendis er det vel ingen som ringer deg hjemme?

- Å jo. Alle kan ringe meg. Folk ringer hele tiden.

- Har du ikke hemmelig nummer?

- Nei. Jeg står i katalogen.

- Tror du det kommer en tid hvor du ikke står i katalogen?

- Kanskje. Det er rart, for jeg tror rett og slett ikke folk kommer på at jeg står der. Men jeg gjør det. I USA koster det ekstra å ikke stå i katalogen. Så jeg er med for å slippe å betale 30 dollar ekstra i måneden.

- Har du ikke råd til det?

- Vel, jeg fikk telefonen min for lenge siden.

MACY GRAY er blitt sammenlignet med de fleste syngedamer som er enten mørkhudede (Aretha Franklin, Lauryn Hill) eller hese (Bette Davis). Aller helst vil hun være seg selv. Og bestemme hva som skal ligge i akkurat det.

- I det siste har jeg vært veldig opptatt av hvordan jeg blir framstilt. Det er viktig for meg å ha kontroll, for eksempel over en musikkvideo. Folk glemmer hvem regissøren eller plateselskapet er, det er meg det handler om. Det førsteinntrykket er jeg stuck med for alltid.

- Hvor viktig er det for deg å skrive egne tekster?

- Det er avgjørende for meg. Jeg tror ikke noen kan lage et bedre bilde av meg enn det jeg gjør selv.

- Er du redd for å avsløre for mye av deg selv?

- Det er ingenting som har hendt meg som jeg ville vært redd for å skrive om. Kanskje hvis jeg hadde en tanke og jeg ikke syntes den var særlig god. Men i ni av ti tillfeller har alle mennesker vært igjennom akkurat de samme tingene. Så når du åpner deg skjønner folk stort sett hva du snakker om.

- Hva slags beskjed har du på telefonsvareren din, egentlig?

- Det er meg og den lille datteren min som snakker. Jeg forteller henne hva hun skal si og hun gjentar. Jeg høres rarere ut en henne. Og hun er fire år.

- Er det en vanlig beskjed?

- Jeg sier: «say hello.» Hun sier: «wo.» Jeg sier: «who's this.» Hun sier: «who's this.» Jeg sier: «leave a message after the beep.» Hun sier: «leave a message after babip.» Så sier jeg «peace» og «word up.» Hun sier: «word up.» Og så ler hun og legger på.

MACY GRAY er på sitt mest kreative når hun føler seg litt rar og morsom.