MINI-KINDLE: Amazon har åpnet for salg av Kindle-ebøker til iPhone og iPod touch. Foto: SCANPIX
MINI-KINDLE: Amazon har åpnet for salg av Kindle-ebøker til iPhone og iPod touch. Foto: SCANPIXVis mer

Amazon åpner ebokhandel for iPhone

Men bare for amerikanere.

(Dagbladet.no): Nettbokhandelen Amazon åpner sin butikk for ebøker til lesebrettet Kindle for brukere av iPhone og iPod Touch. Dermed får iPhone- og iPod-brukere tilgang til 240 000 titlene som til nå bare har vært for Kindle-brukere, melder New York Times.

MEN DESSVERRE
for oss boklesende og iPhone-brukende euopeere: Tilbudet gjelder bare brukere i United States of America - nær sagt som vanlig når det kommer gode nyheter om økt tilgang på digitalt innhold fra amerikanske giganter som Amazon eller Apple,

Kindle-applikasjonen, som kan lastes ned gratis fra App Store, er derfor ikke tilgjengelig i Norge -  hvis man ikke er blant dem på mer kreativt vis har ordnet seg en amerikansk iTunes-konto.

Dette har ført til mange frustrerte kommentarer fra ikke-amerikanske nettbrukere i dag, blant annet på Twitter.

NYHETEN om at Kindle-bøkene blir tilgjengelige på iPhone kommer bare en uke etter at den nye utgaven av Kindle kom i salg. Amazon omtaler iPhone som en fin «reserveløsning» for Kindle-kunder som ikke har tilgang på lesebrettet sitt, men lanseringen av en iPhone-løsning viser også at Amazon er villig til å risikere en viss kannibalisering av salget av sitt eget lesebrett, fordi man ser på iPhone/iPod touch som en svært viktig potensiell driver i markedet for ebøker.

Da den første utgaven av Kindle kom, skrev jeg at Apple trolig er det eneste selskapet i verden som kan lage lesebrettet som virkelig setter fart på eboksalget. Men i følge New York Times er det ingen ting som tyder på at Apple vil gjøre det. Tvert imot ser det ut til at Apple har tatt en kvalifisert beslutning om å droppe ebokmarkedet helt.

En løsning som kalles Whispersync skal sørge for sømløs synkronsiering mellom iPhone og Kindle, slik at kjøpte bøker er tilgjengelige begge steder og begge enheter vet hvor du til enhver tid er i en bok.

DA BLIR SPØRSMÅLET
om iPhone og iPod touch er et godt nok alternativ for lesing av ebøker, og en reel konkurrent til Kindle og de andre dedikerte lesebrettene. For Amazon er det en vinn/vinn-situasjon: Enten selger de noen færre lesebrett og veldig mange flere ebøker, eller så selger de bare flere ebøker.

La oss håpe (men ikke tro) at både Kindle-butikken og en Kindle-app for iPhone blir tilgjengelig på disse breddegrader om ikke alt for lenge - det som har kommet av norske tilbud på ebokhandel-fronten så langt har ikke vært overvettes imponerende.

KINDLE-APP: Slik tar et utvalg bestselgere seg ut i Amazons Kindle-app for iPhone.
KINDLE-APP: Slik tar et utvalg bestselgere seg ut i Amazons Kindle-app for iPhone. Vis mer
NY KINDLE: Lanseringen av en Kindle-løsning for iPhone kommer bare en uke etter at den nye utgaven av Amazons eget lesebrett kom i salg. Foto: AMAZON
NY KINDLE: Lanseringen av en Kindle-løsning for iPhone kommer bare en uke etter at den nye utgaven av Amazons eget lesebrett kom i salg. Foto: AMAZON Vis mer