SENSURERT? Annie Proulx kjente bok «Brokeback Mountain» var blant bøkene som ble rammet av feilen hos Amazon. Foto: SCANPIX /EPA/VICTOR LERENA
SENSURERT? Annie Proulx kjente bok «Brokeback Mountain» var blant bøkene som ble rammet av feilen hos Amazon. Foto: SCANPIX /EPA/VICTOR LERENAVis mer

Amazon om «sensur» av homsebøker:

- Pinlig og klønete feil.

(Dagbladet.no): Søndag startet flommen av skjellsord mot verdens største nettbokhandel Amazon.com, etter at en blogger avslørte en noe spesiell endring på nettsidene deres.

Bokhandelen hadde fjernet informasjon om salgstallene til en rekke kjente og ukjente bøker med homofilt innhold. Bøkene dukket ikke opp på bestselgerlistene, og i flere tilfeller var de heller ikke søkbare i nettbutikken.

- Rammet flere sjangre
I en kort uttalelse søndag kveld hevdet Amazon at det hele skyldtes en systemfeil. Først i går kveld (eller natt, norsk tid) kom de med en mer omfattende forklaring.

- Dette skyldtes en pinlig og klønete katalogiseringsfeil, sier Amazon-talsmann Drew Hardener i en uttalelse gjengitt av blant andre Los Angeles Times.

- Det har feilaktig blitt meldt at dette kun dreide seg om titler med homofile eller lesbiske temaer. Men det rammet faktisk 57 310 bøker i et stort antall sjangre, som helse, kropp og sjel, reproduksjon og seksualitet, og erotikk, sier han.

Ifølge Los Angeles Times var «Ellen DeGeneeres: A Biography», «Milk: A Pictorial History of Harvey Milk» og «Greek Homosexuality» blant bøkene som mistet salgstallene. Det skal også Annie Proulx' «Brokeback Mountain», Gore Vidals «The City and the Pillar» og James Baldwins «Giovanni's Room» ha vært.

- Mange bøker har nå blitt rettet, og vi er i gang med å rette på resten så fort som mulig. Vi vil også finne måter å unngå at denne typen ulykker skjer i framtiden, sier Hardener, ifølge nyhetsbyrået AP.

Truet med boikott
Det tok over et døgn før Amazon kom ordentlig på banen. Imens hadde sinte bloggere startet underskriftskampanjer og truet med boikott av bokhandelen. Amazon-fadesen engasjerte bredt. I går morges var #AmazonFail den mest populære tråden til meldingstjenesten Twitter.

Der er saken langt fra død.

- Amazon-forklaringen er bullshit, skriver en bruker som kaller seg «dbridger».

- Fortsatt ikke helt fornøyd med Amazons uttalelser, skriver «SpawnOfKong».

Flere henviser til bloggerne Mark Probst og Craig Seymour, som begge hevder å ha blitt rammet av Amazon-feilen. Da de kontaktet bokhandelen for å få vite hvorfor salgstallene på bøkene deres var fjernet, skal de ha fått til svar at bøkene var blitt klassifisert som voksenlitteratur. Og bokhandelen ønsket å hindre voksenlitteratur i å dukke opp på salgslistene.

Amazon har imidlertid avvist at de skal ha innført nye retningslinjer for voksenlitteratur.

Selger Amazonfail.com på eBay
Ifølge Bloomberg.com falt Amazon-aksjen med ett prosent i går. Samtidig prøver andre å profittere på fadesen. Den 20 år gamle amerikanske studenten Stephen Frankola la merke til engasjementet rundt #AmazonFail på Twitter, og bestemte seg for å kjøpe internettdomenet Amazonfail.com.

Ifølge avisa Seattle Post-Intellegencer betalte han ni dollar for domenet. Nå har han lagt det ut for salg på eBay, i håp om å gjøre gode penger på det. I skrivende stund er budrunden oppe i 107,50 dollar.

- Ting kan utvikle seg veldig raskt på grunn av Twitter, men de kan dø ut like fort, sier han til avisa.

RAMMET: Ellen DeGeneres' selvbiografi mistet salgstallene hos Amazon. Foto: SCANPIX /AP /Chris Pizzello
RAMMET: Ellen DeGeneres' selvbiografi mistet salgstallene hos Amazon. Foto: SCANPIX /AP /Chris Pizzello Vis mer