Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny «Ringenes Herre»-serie:

Amazon punger ut fire milliarder for «Ringenes Herre»-serie

Tar opp kampen mot «Game of Thrones».

STORSATSING: Strømmetjenesten Amazon bruker milliarder på ny serie fra «Ringenes Herre»-universet. Foto: NTB scanpix
STORSATSING: Strømmetjenesten Amazon bruker milliarder på ny serie fra «Ringenes Herre»-universet. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I november ble det kjent at strømmegiganten Amazon hadde kjøpt opp rettighetene til en ny «Ringenes Herre»-serie.

Handlingen er basert på tiden i Midgard før «Ringenes brorskap», som er den første filmen i den originale filmtrilogien. ​

De globale rettighetene til J.R.R. Tolkiens fantasibøker har selvsagt en saftig prislapp, nærmere bestemt på to milliarder kroner.

Milliardbudsjett

Nå har flere detaljer i det omfattende budsjettet blitt offentliggjort. Utviklingen og produksjonen av tv-serien er også i en prisklasse for seg selv.

Ifølge Reuters ligger den totale prislappen på 500 millioner dollar, som tilsvarer rundt 3,9 milliarder norske kroner. Kostnadene inkluderer også markedsføringen av tv-serien.

Budsjettet er større i denne runden, enn hva Peter Jacksons hadde å pusle med under skapelsen av den originale «Ringenes Herre»-trilogien.

Ifølge Indiewire var totalkostnaden på omtrent 2,1 milliarder kroner. «Hobitten»-filmene hadde på sin side en samlet utgift på nærmere 4,8 milliarder kroner.

Hemmelige detaljer

Alt kan tyde på at Amazon-grunnlegger og verdens rikeste mann, Jeff Bezos, har planer om å ta opp kampen mot HBO-suksessen «Game of Thrones».

Budsjettet for åttende, og siste, sesong av «Game of Thrones» er nemlig også i en liga for seg selv. Ifølge E! News skal prisen for hver episode ligge på rundt 46 millioner kroner.

FÅR KONKURRANSE: Amazon har store planer om å ta opp kampen mot«Game of Thrones». Bildet viser Kristofer Hivju i rollen som Tormund Giantsbane. Foto: NTB scanpix
FÅR KONKURRANSE: Amazon har store planer om å ta opp kampen mot«Game of Thrones». Bildet viser Kristofer Hivju i rollen som Tormund Giantsbane. Foto: NTB scanpix Vis mer

De fleste detaljene rundt «Ringenes Herre»-satsingen er foreløpig holdt hemmelig. Det er dermed heller ikke fastlagt en premieredato.

Eierne av rettighetene til Tolkiens univers, Tolkien Estate and Trust, skal ha vært i dialog med både HBO, Netflix og Amazon om rettighetene, men Amazon trakk det lengste strået.

Åtte Oscar-statutetter

Tv-serien skal produseres i Amazon Studios, i samarbeid med Tolkien Estate and Trust, forlaget HarperCollins og Warner Bros. Entertainments New Line Cinema, ifølge Warner Bros.

SUKSESS: Den originale «Ringenes Herre»-filmtrilogien kapret til samenn 17 Oscar-statuetter. Foto: NTB scanpix
SUKSESS: Den originale «Ringenes Herre»-filmtrilogien kapret til samenn 17 Oscar-statuetter. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Ringenes Herre» er originalt en enkeltstående roman skrevet J.R.R. Tolkien, som består av seks deler. Grunnet papirmangel i etterkrigsåra ble disse utgitt i tre bind mellom 1954 og 1955. Verket bygger videre på Tolkiens første bok, «Hobbiten».

Trilogien handler om hobbitenes kamp mot Sauron, ondskapen selv, som prøver å fatt på ringen som vil gjenopprette hans fulle potensial.

​ «Ringens brorskap», «To tårn» og «Atter en konge» ble henholdsvis belønnet med fire, to og elleve Oscar-statuetter. Derav siste film ble belønnet for «beste regi» og «visuelle effekter».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling