Amazon slipper musikken fri

Når kommer iTunes etter? Jan Omdahl kommenterer.

(Dagbladet.no): Like før jul i fjor kunne Dagbladet.no konstatere at de forbrukerfiendtlige kopisperrene på cd-plater var historie. Nå er det mye som tyder på at kopisperrene på digitale musikkfiler går samme vei.

DENNE UKA åpnet nettbutikken Amazon sin avdelig for salg av digitale musikkfiler, Amazon mp3. Her selges, som navnet mer enn antyder, digitale musikkfiler i mp3-format. Den virkelig gode nyheten for musikkelskende forbrukere, er at filene selges uten de upopulære kopi- og avspillingssperrene som gjerne omtales som DRM (Digital Rights Management). I sin markedsføring legger Amazon vekt på at filene kan spilles på alle typer digitale musikkspillere.

Dermed har den suverene markedslederen iTunes fått en seriøs, global utfordrer som skjønner at det er god butikk å være på forbrukenes parti.

Her hjemme har norske Phonofile skjønt det samme, og kunngjort at nettbutikken Musikkonline skal tilby sin katalog av norsk musikk i DRM-fritt mp3-format. Det er langt å foretrekke framfor den tidligere modellen med Windows Media-filer med DRM, og nok en seier for forbrukerrettighetene.

DRM LEGGER BEGRENSNINGER på kopiering av filer man har kjøpt, på hvor mange ganger de eventuelt kan kopieres eller brennes til cd, på hvor mange PCer de kan kopieres til, og på hva slags utstyr de kan spilles av på.

At iTunes får konkurranse fra aktører som tilbyr mer forbrukervennlige løsninger, er glimrende. Men foreløpig er det iTunes som dominerer markedet for salg av musikkfiler, og derfor er det her det virkelige slaget om kopisperrene står.

HER HJEMME har det norske forbrukerombudet lenge ført an i kampen mot Apple. I mai åpnet iTunes for salg av DRM-frie filer fra plateselskapet EMI, men fortsatt er størstedelen av iTunes belemret med Apples DRM-teknologi, kalt FairPlay.

Jon Lech Johansen, også kjent som DVD-Jon, er blant dem som vil gjøre butikk på å hjelpe forbrukere og konkurrenter forbi sperrene i iTunes/iPod-universet. Men for de fleste forbrukere er iTunes fortsatt en lukket verden.

UTEN SPERRER: Amazon går til krig mot iTunes med mp3-butikk uten kopisperrer. Nå må iTunes følge etter, mener Dagbladet.nos kommentator.
UTEN SPERRER: Amazon går til krig mot iTunes med mp3-butikk uten kopisperrer. Nå må iTunes følge etter, mener Dagbladet.nos kommentator. Vis mer

MED SIN MARKEDSMAKT trenger ikke Apple å åpne iTunes for mer forbrukervennlige løsninger, i hvert fall ikke før konkurransen fra Amazon og andre eventuelt merkes. Så langt har alle konkurrenter mislyktes i sine forsøk på  å utfordre iTunes.

Derfor hviler det et stort ansvar på Apple. Det handler ikke bare om forbrukerrettigheter, men også om framtida til musikkbransjen. Å pakke inn musikken i DRM, er det samme som å sende store grupper av forbrukere over til de ulovlige fildelingstjenestene.

Noen av oss tror riktig nok det er en utvikling som ikke lar seg stanse, men spørsmålet er hvor lenge Apple skal få lov til å presse på forbrukerne en teknologi som er laget ikke for å beskytte interessene til artister, opphavsmenn og plateselskap, men for å gjøre det umulig å spille av filer kjøpt i iTunes på andre avspillere enn iPod.