- SNIKER SEG UNNA: Forlegger Erling Kagge liker dårlig at Amazon - som han mener sniker seg unna skatt og har et urettferdig konkurransefortrinn - blir brukt som forbilde for norsk ebok-satsing. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
- SNIKER SEG UNNA: Forlegger Erling Kagge liker dårlig at Amazon - som han mener sniker seg unna skatt og har et urettferdig konkurransefortrinn - blir brukt som forbilde for norsk ebok-satsing. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

- Amazon snylter

Erling Kagge er kritisk til at Anniken Huitfeldt og Forleggerforeningen ser til amerikanske Amazon for ebok-inspirasjon.

(Dagbladet): - Utgangspunktet for Amazons satsning i Europa er at de registrerte seg i Luxemburg for å slippe og betale skatt. På den måten får de en urettferdig konkurransefordel foran oss andre som selger ebøker, sier forlegger Erling Kagge.

Mandag uttalte Forleggerforeningens direktør Kristenn Einarsson til Dagbladet at «Guden er jo Amazon», og at bokbransjen ønsker å være konkurransedyktige i forhold til dem.

Kulturminister Anniken Huitfeldt har også sagt at hun foretrekker amerikanske løsninger framfor norske Bokskya - blant annet på grunn av den tekniske løsningen.

- Sniker seg unna - De fremmer Amazons fortreffelighet framfor norske aktører. Da bør det nevnes at Amazon selger bøker med tap noe som igjen gjør at forfattere blir underbetalt. De favoriserer også et selskap som sniker seg unna skatt, og som delvis handler i strid med det som er i interessen for god litteratur, sier Kagge.

Forleggeren, som selv bruker Amazon og anerkjenner deres brede utvalg, trekker fram enda et annet negativt aspekt ved den amerikanske bokgiganten:

- Deres foretningsmodell baserer seg på at folk bruker andre kilder til å finne ut hvilke bøker de har lyst på - for eksempel bokhandlere - for så å kjøpe billig på Amazon. Da snylter de på konkurrentene sine, mener Kagge.

- Stor naivitet Kritikken av den norske eboksatsingen har pågått i lang tid, og har til tider vært høylytt. Men Kagge er uenig i premissene.

- Debatten er preget av stor naivitet. Jeg er optimist på ebokas vegne, og hadde ingen forventing om at eboka skulle ta over for papirboka på ett eller to år. Sammenliknet med de fleste land i verden ligger Norge godt an når det gjelder å selge ikke-engelske ebøker, sier han.