Amazonas: Leo oppretter krisefond

Har donert 45 millioner kroner i startkapital.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer

I juli lanserte skuespiller Leonardo DiCaprio, forretningskvinne Laurene Powell Jobs og investor Brian Sheth organisasjonen Earth Alliance. Nå har trioen opprettet et krisefond i forbindelse med skogbrannene i Amazonas.

DiCaprio forteller søndag via sin instagramprofil at de tre filantropene har sparket i gang fondet ved å donere fem millioner dollar (45 millioner kroner). De ber nå resten av verden om bidrag via donasjoner.

- Pengene går uavkortet til bakkepersonell og organisasjoner som jobber aktivt med å ivareta Amazonas. Earth Alliance jobber for å beskytte verdens natur og er dypt bekymret for den pågående krisa, skriver DiCaprio.

TAR GREP: Superstjerne Leonardo DiCaprio engasjerer seg sterkt i miljø- og klimapolitikk. Nå vil han redde Brasils brannherjede regnskog. Foto: NTB Scanpix
TAR GREP: Superstjerne Leonardo DiCaprio engasjerer seg sterkt i miljø- og klimapolitikk. Nå vil han redde Brasils brannherjede regnskog. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nye branner

Det er fortsatt ikke kontroll på de omfattende skogbrannene i Amazonas' regnskoger.

Mellom torsdag og fredag brøt det ut hele 1663 nye branner, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE).

INPE forteller at det hittil i år er registrert langt over 75 000 skogbranner i Brasil. Det er det høyeste tallet siden 2013. Over halvparten av brannene er i Amazonas-området. Brasils president Jair Bolsonaro har nå satt inn styrker for å prøve å få kontroll på brannene.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Skrekkbilder

Amazonas er verdens største regnskog og et viktig CO₂-lager som er med på å bremse den globale oppvarmingen. I tillegg til en million urfolk, er den også hjem for om lag ti prosent av klodens planter og dyr.

NASA publiserte natt til lørdag nye bilder av Amazonas-jungelen. Ifølge NASA skyldes brannenes intensitet tørke, høye temperaturer og avskoging.

Lørdag kunne også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bekrefte at Norge sammen med EFTA-landene går inn i et handelssamarbeid med søramerikanske Mercosur - en avgjørelse som høster stor kritikk.