Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Amazons ebok-leser utsolgt

Vil folket ha Kindle likevel?

(Dagbladet.no): Kindle, den nye ebok-leseren til nettbokhandelen Amazon, ble lansert denne uka. Nå er den allerede utsolgt, med venteliste.

Betyr det at jeg tok feil da jeg skrev at i en kommentar at den digitale bokrevolusjonen vil la vente på seg en stund til?

Jeg skrev blant annet at Kindle ser ut som enn krysning av en forvokst lommekalkulator fra 1970-tallet og en rekvisitt fra en dårlig sciencefiction-film, og trakk i tvil at dette er dingsen den jevne bokleser vil krølle seg opp i godstolen med.

IFØLGE forfatteren Eirik Newth, en mann jeg nesten alltid er enig med i spørsmål om utviklingen på det digitaliserte kulturfeltet, viser mottakelsen av Kindle at det bokkjøpende publikum ser ut til å være uenig med meg.

Det er selvsagt mulig, og det vil i så fall ikke være første gang jeg tar feil. Men hold an litt. Hva betyr det egentlig at Kindle er utsolgt? Det foreligger ingen informasjon om hvor mange enheter som var tilgjengelig ved lansering. Et godt salg i innledningsfasen til nysgjerrige teknologientusiaster, det trendforskerne kaller «early adapters», betyr heller ikke nødvendigvis at Kindle slår an blant de brede lag av bokelskere.

MYE TYDER LIKEVEL på at kraften i Amazons tette integrasjon mellom lesebrett og nettbokhandel (man kan handle ebøker direkte fra Kindle, gratis over mobilnettet) er x-faktoren som manglet ved tidligere produkter med den samme E-ink skjermeteknologien, som iRex Iliad og Sony reader. På dette området har Amazon en iPod/iTunes-modell, og det er kraftfulle saker.

Estetisk er Kindle på ingen måte noen iPod. Men skal vi tro PC World, er brukervennligheten og produktkvaliteten høy. Og brukervennlighet er alfa og omega for et produkt som dette.

Jeg ønsker meg en digital bokrevolusjon like sterkt som noen. Litteraturen trenger det, nettkulturen trenger det.

UTSOLGT: Er Amazons lesebrett, Kindle, en iPod for litteratur? Foto: SCANPIX
UTSOLGT: Er Amazons lesebrett, Kindle, en iPod for litteratur? Foto: SCANPIX Vis mer

Men revolusjon blir det først når massene er med. Derfor tillater jeg meg fortsatt å sette spørsmålstegn ved om Kindle er selve ebokrevolusjonen, eller bare en revolusjonær fortropp.

P.S. Jeg har forsøkt å handle meg en Kindle. De terrorparanoide amerikanske ekportreglene for elektronikk tillater imidlertid ikke nettsalg til utlandet.

LITEN OG NETT: Kindle er tynnere enn en vanlig pocketbok. Foto: SCANPIX
LITEN OG NETT: Kindle er tynnere enn en vanlig pocketbok. Foto: SCANPIX Vis mer
E-BLEKK: Skjermteknologien E-Ink gir Kindle en papirliknende leseopplevelse, uten bakgrunnslys. Foto: SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling