TIl tross for sitt Shariabaserte straffesystem og fundamentalistiske islamtolkning har Saudi-Arabia lenge hatt gode kontakter med vesten. Her fra et besøk i Paris, Frankrike 27. juni 2016.  EPA/ETIENNE LAURENT
TIl tross for sitt Shariabaserte straffesystem og fundamentalistiske islamtolkning har Saudi-Arabia lenge hatt gode kontakter med vesten. Her fra et besøk i Paris, Frankrike 27. juni 2016. EPA/ETIENNE LAURENTVis mer

Ambassadør, dere er en del av problemet

Saudi-Arabia trenger ikke kobles til voldelig islamisme. Landet praktiserer voldelig islamisme. 

Meninger

Kjære ambassadør fra kongedømmet Saudi-Arabia.

Til Dagens Næringsliv sier du at du er lei deg. Lei deg fordi du opplever at din nasjon blir koblet til voldelige tolkninger av islamisme av Arbeiderpartiets leder.

Jeg skjønner at fokuset på ditt kjære land kan oppleves vondt og vanskelig. Sannheten kan være slik.

Det er nemlig ikke bare slik at dere kan kobles til voldelig islamisme. Voldelig islamisme har i praksis blitt deres egen styreform. Et Shariadominert straffesystem som praktiserer brutale henrettelser på offentlig sted kan vanskelig tolkes på noen annen måte.

Offentlige henrettelser til allmenn forlystelse

Kvinner som har sex utenfor ekteskapet risikerer å bli drept av myndighetene i ditt land. Diktere og poeter som tolker islam på feil måte, stiller spørsmålstegn ved myndighetene eller kanskje ikke engang tror på Allah blir pisket på åpen gate i ditt land. Et eget moralpoliti som har til oppgave å holde kvinner på plass og sørge for at ingen har en livsstil som bryter med statens religiøse dogmer opererer fritt i ditt land.

Utnyttede og fattige fremmedarbeidere som blir tatt i å stjele et brød risikerer å få hendene kappet av i ditt land.

Hvis man elsker noen av samme kjønn møter man en stat som anser det som en rett å ta livet av de elskende. I ditt land.

Du er kanskje lei deg for at alt dette nå sies høyt. At verdens flomlys rettes mot ufrie praksiser i et ufritt land. Dine følelser knyttet til dette må jeg innrømme at er vanskelig å ta på alvor. Hvis noen i Saudi-Arabia virkelig har grunn til å være lei seg så er det nettopp homofile, kvinner eller ateister som risikerer å bli henrettet til allmenn forlystelse.

Dere har vært godt vant

Men jeg skjønner allikevel at du reagerer. Dere har nemlig vært godt vant. I lengre tid har dere kunnet gjøre som dere vil. Vestens ledere har gått i takt med dere hele veien og sett en annen vei når ting har blitt ubehagelig. Den britiske regjeringen selger dere fortsatt våpen for milliarder av pund til krigen dere fører mot sivilbefolkningen i Jemen. Vårt eget Storting bidrar også med militært utstyr til deres tropper.

I store deler av verden er imidlertid folk i ferd med å få øynene opp. Dere kritiserer IS og andre jihadister, men praktiserer selv et straffesystem som er slående likt. Dere kritiserer terrorideologien, men dyrker fortsatt en salafistisk tolkning av islam som ligger påfallende nærme. En ideologi dere for øvrig bruker milliarder av petrodollar på å forsøke å eksportere til resten av verden.

Salafismen er hatets ideologi

Salafismen er et problem fordi den livnærer en tankegang som i verste fall har vold eller terrorisme som endestasjon. Den setter rettroende over vantro, menn over kvinner og heterofile over homofile. Det er en ideologi som livnærer hatet og som fyrer opp under vold. Når man predikerer at vold mot de som er annerledes skal forekomme i en islamsk stat er veien kort til å mene at volden kan legitimeres også på veien til en islamsk stat. Det er en tankegang som fører til splid mellom mennesker og fremmer et verdensbilde av konflikt mellom rettroende muslimer og alle andre.

Jeg ønsker ikke at deres tankegods spres til større deler av verden og jeg tror verden vil bli mer fredelig hvis salafismen begrenses. Vi er stadig flere som vil motarbeide ideologien og deres våpendragere i våre demokratier. Så du kan være lei deg nå. Men kritikken vil ikke stilne. Salafismen vil ikke bli lettere å forsvare og vi vil ikke lenger se mellom fingrene på tilstanden som råder på den arabiske halvøy. Ikke før kritikken fører til endring. I motsatt fall er ikke kritikken du opplever i dag i nærheten av slutten. Dette er begynnelsen.