LEDER

Ambassadør til besvær

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Selvfølgelig hadde det vært fint om den amerikanske presidenten betraktet Norge som så viktig at han ville ha en stjernediplomat som ambassadør i Oslo. Men slik er jo ikke den geopolitiske situasjonen. Vårt land er ikke noen viktig lyttepost for amerikanske UD. Norge var rett nok en viktig brikke i den nord-atlantiske forsvarsstrategien under den kalde krigen. Men selv da kunne de amerikanske ambassadørene være av varierende bonitet.

Når Oslo-ordfører Fabian Stang nå har tenkt å sende et brev til president Barack Obama for å be ham gi opp forsøket på å gjøre hotelleieren George Tsunis til Oslo-ambassadør, later han til å se bort fra at USAs ambassadørhistorie i Oslo slett ikke er så lysende. I alle fall er det få av ambassadørene som kan henregnes til den profesjonelle eliten i State Department. De er kommet hit fordi de enten har norske aner eller fordi de har stått sentralt som deltakere på presidentens vei til Det hvite hus.

Dette vil det nok bli vanskelig for ordfører Stang å endre på. Det amerikanske spoil-systemet, som går ut på at en betydelig del av den amerikanske forvaltningen blir skiftet ut ved presidentskifter, er et så sentralt element i det amerikanske systemet at det er utenkelig at det ikke vil bestå. Og da må vi regne med at en ubetydelig utenriksstasjon som Oslo fortsatt vil være et sted for folk hvis eneste kvalifikasjon er at de har bidratt til presidentens valgkamp.

Så kan man innvende mot ordfører Stangs brevinitiativ at han kanskje heller ikke er den rette til å drive norsk utenrikspolitikk. Det bør han overlate til Utenriksdepartementet og Stangs partifelle Børge Brende. Og han vet nok at det ikke sømmer seg for et vertsland å intervenere i et annet lands utnevnelsesprosess. Dette klarer amerikanerne selv. Godkjenningsprosessen i Senatet har som kjent ikke vært enkel for den nominerte ambassadøren.

Vi har rett nok stor forståelse for at Stang gruer seg for å treffe en tilsynelatende kunnskapsløs fyr som George Tsunis. Men på det nivået Stang og Tsunis eventuelt skal samtale, vil nok praten gå flytende. De store ting mellom Norge og USA vil reiseminister Brende løse personlig i Washington.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer