Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ambisiøs debutant

Ambisiøs actionthriller fra debutant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Debutanten Jan Knudsen har ikke på noen måter gjort det lett for seg selv når han gir ut actionthrilleren «En fiende å frykte». Det er en svært ambisiøs førstebok, som kobler kriminelle fra Balkan, en CIA-agent og en kontroversiell Kripos-etterforsker i en fartsfylt historie med en god del skjønnhetsfeil.

Førstebetjent Samson

Hovedpersonen er førstebetjent Eddie Samson, som jobber med organisert kriminalitet, og derfor har god innsikt i hva enkelte suspekte personer fra Balkan holder på med i hovedstaden. Men noen påstår at det er for tette bånd mellom ham og de han holder øye med, derfor er en iherdig Sefo-etterforsker opptatt på heltid med å fotfølge Samson.

I korte trekk går handlingen ut på at CIA skal overta en kosovoalbansk avhopper, men mannen insisterer på at det skal skje på norsk jord.

Og samtidig gjør en leiemorder seg klar til å gjennomføre en jobb i Norge, men hvem som er det utvalgte offeret får vi ikke vite. Derimot er det et faktum at Nobels fredspris snart skal deles ut til Yassir Arafat.

Destruktiv avslutning

Jan Knudsen har konstruert et komplisert, men holdbart plott, og avslutningen er av den heftige og destruktive sorten, som den helst skal være i en så rendyrket actionthriller.

På mange måter er «En fiende å frykte» en respektabel debutroman, men den har en i overkant brautende og bråkjekk stil som fort blir slitsom.

Allerede fra første side er det mye adrenalin og testosteron i sving, barske mannfolk fra diverse politienheter – UEH og Delta og hva de nå heter – i nærkamp med farlige kriminelle som ikke nøler med å skyte med skarpt på politiet. Og replikkvekslingen preges også av en påtatt kvikk stil, som etter hvert blir mer masete enn morsom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!