Ambisiøs Nesbø-roman

En tykk, ambisiøs og vellykket kriminalroman om Politimannen Harry Hole. Les første kapittel.

Etter å ha løst saker i Australia og Thailand er den til dels tørrlagte polititøffingen Harry Hole på plass i Oslo. Men selv innenfor politiets system er han en ensom ulv.

Ikke-jobb i POT

Jo Nesbøs tredje roman om Harry Hole åpner med et klimaks: Vår helt oppdager en mistenkelig person når Bill Clintons bilkortesje er på vei inn i Oslo, og tar ansvar så det holder.

Som takk sparkes Harry oppover i systemet, og får en ikke-jobb som førstebetjent i overvåkingspolitiet. Det blir begynnelsen på en historie med røtter i krigen, og som Hole ikke aner konturene av når han gjør sin første oppdagelse.

Han får en rapport om at noen har skutt med en kraftig og forbudt tysk rifle i skogen ved Siljan i Telemark. Det synes Harry høres så mistenkelig ut at han begynner å undersøke - mot POT-sjefens vilje. Det fører ham inn i en labyrintaktig sak med frontkjempere, nynazister, korrupte politifolk, umoralske UD-folk og en svært vakker kvinne i Holmenkollåsen. Det er heller ingen mangel på brå dødsfall.

Flere synsvinkler

«Rødstrupe» er både tykkere (over 400 sider) og mer ambisiøs enn sine to forgjengere. For det første ser vi ikke handlingen bare fra Harrys synsvinkel, men fra flere andre personers - blant dem den mystiske hovedmannen. Dessuten foregår store deler av boka i Leningrad og Wien under krigen. Da handler det om norske frontkjempere, folk som verken kan eller vil glemme det som hendte.

Selv om Jo Nesbø har lagt lista høyere denne gangen, går han over med god klaring. Det er sammenheng fra første til siste side, men viktigere er det at boka fungerer rent dramaturgisk. Selv om sekvensene fra Østerrike er for lange og omfattende i forhold til det strengt tatt nødvendige - det samme kunne vært sagt på færre sider - er det mer enn nok driv i resten av boka.

Nåtidsdramaet, som sakte men sikkert rulles opp, er spennende og fullt av overraskelser. Og Harry Hole forblir en fascinerende fyr med mange og uventede sider.