Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ambisiøst Kapittel

Stavanger satser alt på å bli en stor kulturby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAPITTELFESTIVALEN: Den afrikanske litterære eliten er samlet i Stavanger i disse dager, for å delta på Kapittelfestivalen. Høye svarte menn med Malcolm X-briller og stramme dresser rusler rundt og sier «for en søt by» og «så koselig med et vann midt i byen».

Stjernen er Ben Okri, han har lyst på et glass champagne, og får det (han har tross alt vunnet Booker-prisen).

Uzondima Iweala, det nye skuddet på den etter hvert tykke og elegante stammen av nigerianske forfattere, gnir seg i øynene av jetlag - han fløy inn fra New York i morges.

TEMAET I ÅR er «svart-hvitt», og det er festivalens nye sjef Birgit Hatlehol som har fått hentet inn kremen av afrikanske forfattere. De fremste sakprosaforfatterne som skriver om Afrika er her òg: Robert Calderisi, Pedro Rosa Mendes, Michela Wrong, Peter Tygesen. Dessuten er de viktigste norske forfatterne også på Kapittel 2006. Etter mange år som kunstnerisk leder for litteraturfestivalen på Lillehammer har Hatlehol nå tatt over den mindre prestisjetunge festivalen i Stavanger og har høye mål: «Dette skal bli større en Lillehammer. Mye større.»

OG HUN ER IKKE alene om å ha ambisjoner. Stavanger gjør seg klar til å bli europeisk kulturhovedstad 2008 og ser Kapittelfestivalen som et «kjernearrangement». Samtidig satser byen hardt på å bli Norges fremste litteraturhovedstad - på permanent basis. Kommunen har nettopp lagt fram en egen handlingsplan der penger skal øses ut til stipender, priser, møteplasser, tidsskrift, en litteraturfestival til og jeg vet ikke hva.

MEN STAVANGER er og blir en liten by. Det er vanskelig å se for seg at byen har potensial til å bli alt det de ivrige kulturpolitikerne drømmer om. Det de snakker om på kafeene i Stavanger i dag er ikke Ben Okri og postkolonial litteratur, men David Toska og NOKAS-ankesaken.

  • Les Dagbladet.no/litteratur
    Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post:
STJERNE: Forfatteren Ben Okri gjestet Stavanger under Kapittel \'97, på et forfatterseminar om ytringsfrihet. Foto: JAN-PETTER  DAHL
STJERNE: Forfatteren Ben Okri gjestet Stavanger under Kapittel \'97, på et forfatterseminar om ytringsfrihet. Foto: JAN-PETTER DAHL Vis mer