Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ambisiøst, NRK

I dag hadde NRK aldri funnet på å kalle nyhetssendingen «Dagsrevyen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fint å være to

Med nyheter døgnet rundt på radio og konkurrerende kanaler, er ideen om den oppsummerende, definitive daglige nyhetssendingen historie. I stedet ønsker nok «nye Dagsrevyen» i høyere grad å sette en egen dagsorden, som skal peke framover i stedet for å oppsummere fortid. Altså en nyhetssending blant andre i stedet for sending helt for seg selv. Men det har allerede skjedd. Endringen fra søndag til mandag virker foreløpig mest visuell - i tillegg til en ny jingle å venne oss til.

  • Oppe i høyre hjørne forteller NRK oss nå hva klokka er, nede i venstre forteller teksten oss at vi ser på NRK - noe de allerede sier oppe i høyre hjørne. Den store forandringen er bruken av to ankerpersoner i stedet for en. Muligheten til små kommentarer og overganger mellom de to, Owing og Teigene, ble brukt sparsomt, men gikk rimelig ledig i går. Risikoen og vanskeligheten framover blir selvsagt balansen mellom hyggeprat og alvorlige nyhetsinnslag, mellom stram nyhetspresentasjon og personlige ankerkommentarer. Formen stiller nærmest uhyggelig store krav til ankerpersonene.
  • Slik sett hjelper ikke ankerdeskens visuelle design. I introen kikket vi vanlige seere nærmest opp på de to, der de tronet på en pyramideformet, sentralplassert desk. Det gir kanskje autoritet, men når kameraføringen nærmest gir assosiasjoner til kongens nyttårstale, blir det i overkant.
  • Men den virkelige nyskapningen i går var NRK2s nyhetstime.

Først ti minutter med de viktigste hovednyhetene, deretter en bolk med «kultur & medier», en bolk «økonomi» og en bolk «utenriks» på til sammen 45 minutter.

«Kultur & medier» er selvsagt et interessant begrep - det må bety at NRK mener våre medier ikke er kultur - men som melding om prioriteringer er navnet lovende. I går kom en interessant sak på lokalavisa Møre og dens rettsreferat på en incestsak. «Økonomi»-bolken viste vilje til å gå dypere på økonomi enn man tør i Dagsrevyen, mens utenriksdelen lente seg altfor mye på bakgrunnsinformasjon på en så dramatisk dag - med gatekrig i Midtøsten og maktkamp i Jugoslavia.

Og 55 minutter fem dager i uka er ambisiøst. Det kommer til å stille voldsomme produksjonskrav til NRKs nyhetsavdelinger - og krever stor interesse og tålmodighet hos seerne.

Dette kan bli veldig bra - faren er at det reduseres til lavbudsjettlanghalm og overliggere fra Dagsrevyen.

  • Det viktigste for NRK er at de nå har fått nyheter som seerinnpisker i begge kanaler. Men det ansvaret vil gi forskjellig utvikling for de to nyhetssendingene. Kravet til Dagsrevyen fra NRK sentralt blir lett å trekke flest mulig seere inn - det gir et ønske om populære nyheter.

Kravet til NRK2s «Nyhetsblikk» blir å dekke opp og gi tyngde der Dagsrevyen da kan bli tynn: det er ikke tilfeldig at tyngdepunktene i NRK2 er kultur, økonomi og utenriks, i stedet for for eksempel krim, politikk og sport.