Anmeldelse: Andrew P. Kroglund, Termostat

Ambisiøst og storslått om klima

Andrew P. Kroglund har skrevet årets kanskje mest mangfoldige bok om klimakrisen.

KLIMADEMO: Demonstrasjon i Athen under World Environment Day 5. juni i år. Foto: NTB SCANPIX / Louisa GOULIAMAKI / AFP
KLIMADEMO: Demonstrasjon i Athen under World Environment Day 5. juni i år. Foto: NTB SCANPIX / Louisa GOULIAMAKI / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Andrew P. Kroglund er foredragsholder, forfatter og litteraturkritiker. Han har tidligere jobbet i Regnskogsfondet og Verdens naturfond og har i en årrekke arbeidet med utvikling og politikk. Nå er han ute med en stor, tykk og bredt anlagt bok om klima.

Den har fått tittelen «Termostat» og er på nærmere fem hundre sider. Av alle de bøkene om klimakrisen jeg har lest det siste året, er den uten tvil den mest mangfoldige.

Bredt anlagt

Den begynner med å skildre en kraftig temperaturstigning på seks grader for cirka 56 millioner år siden og slutter med «Ti teser om vår klimafremtid». Forlaget omtaler den beskjedent som en slags historiebok, men den er mye mer enn det. For forfatteren diskuterer også dagens politiske spørsmål i lys av klima – som nordområdene, kriger, oljeutvinning, kosthold og teknologi, for å nevne noe. Kroglunds ambisjon med boka er intet mindre enn å beskrive «hvordan klima former oss, forandrer samfunnet og forvandler fremtiden». Til tross for at forfatteren tar noen store sprang underveis, så lykkes han langt på vei med sitt forsett.

«Det er som om alt nå sees gjennom klimabriller», hevder han. Det er i alle falle ingen tvil om at Kroglund forsøker å se alt med utgangspunkt i klimakrisen vi står midt oppe i. Han begynner med å gå tilbake til førhistorisk tid og forteller historien om hvordan tidligere klimakriser har formet klodens og naturens historie de siste 50-60 millioner årene. Men hvordan kommer han seg fra dinosaurene til vår tid? Med overraskende hopp og sprett fra fortiden og rett inn i nåtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer