Ambjørnsen, Ingvar

Hvordan ble du forfatter?

- Jeg bestemte meg allerede da jeg var 14 år for at jeg ville bli forfatter, og begynnte å skrive det jeg mente var dikt. Da jeg var 18 år og flyttet hjemmefra fikk jeg jobb på Lier Sykehus. Den første boka mi, «23-salen», handler om det jeg så og opplevde der. Jeg hadde egentlig tenkt at det skulle bli en journalistisk affære, kanskje et hefte, og tok kontakt med Forfatterforlaget. Jeg stakk innom og leverte manuset, og tok meg en kaffi mens jeg venta på å få det lest. En begeistret forlagssjef kom tilbake og sa «Gå hjem og skriv bok». Og bok ble det.

Hva er din beste leseropplevelse?

- Jeg vender stadig tilbake til Knut Hamsun, og har alltid en bok av han liggende fremme. Jeg leser bøkene om og om igjen.

Har han hatt innvirking på ditt forfatterskap?

- Nei, det vil jeg ikke si. Men det er enkelte forfattere det ikke er lurt å lese for mye av mens en jobber med en bok. Jens Bjørneboe har nok hatt veldig stor betydning for meg og min generasjon. Fordi han var i opposisjon til stat og kirke. Han var til stede og ble den første voksne vi stolte på. Han forandret livet vårt. Men jeg har et ambivalent forhold til ham i dag.

Hvordan liker du å jobbe?

- Jeg jobber best om kvelden. Jeg sover til klokka 14.00 og begynner å jobbe utpå ettermiddagen. Om natta har jeg min fritid.

(Dagbladet.no 14.08.1998)