Ambjørnsen på nye veier

Ingvar Ambjørnsen gir ut romanen «Innocentia Park» denne høsten.

Boka handler om en tysk eiendomsmagnat som mister sønnen sin og i tida etter bare må ut å gå - i Hamburg og Berlins gater.

Det er første gang på 14 år at Ambjørnsen skriver om Tyskland, landet der han lever og bor.

- I kriminalromanen «Den mekaniske kvinnen» benyttet jeg mitt nærmiljø dengang, St. Georg, Hamburgs red-light-distrikt. Det er 10-12 år siden jeg flyttet derfra, og jeg opplever det som naturlig at nye historier vokser opp av og i de omgivelsene jeg ferdes i nå. Denne er en av flere, sier Ambjørnsen og tilføyer:

- En annen ting er at jeg litterært sett har oppholdt meg i en fiktiv norsk småby i flere år nå. Jeg lengtet bort. Jeg ville noe annet.

«Innocentia Park» handler om eiendomsmekleren Thomas Mader. Hvordan i all verden har den langhårede, cannabis-vennlige forfatteren satt seg inn i tankene til en streiting?

- Jeg har egentlig ikke vært nødt til det. Bokas hovedperson stikker av fra det hele, han selger, bygger ned. Og da føler jeg meg på trygg grunn, svarer Ambjørnsen.

Mange av hovedpersonene hans er opptatt av å fraskrive seg ansvar eller stikke av på en eller annen måte.

- Dette speiles også i at Mader stort sett gjennom hele teksten er ute på en lang spasertur. Han går og går og er i bokstavelig forstand på vei bort fra det livet han har levd til nå.

Gå-mann

Ambjørnsen startet på boka for et par år siden.

- Tidlig på sommeren måtte jeg av forskjellige grunner avbryte arbeidet med en annen roman, og da dukket denne igjen opp i bevisstheten. Det var fint å skrive den ut i løpet av sommermånedene, siden bokas handling også er lagt til sommeren. Og siden jeg - som Mader - er en lidenskapelig gå-mann, kunne jeg hver dag følge hans ruter. Eller la ham følge mine.

Ambjørnsen gikk også forbi huset der Mader bor hver eneste dag.

- Det var litt spess, sier han.

- De største forskjellene fra tidligere utgivelser?

- Dette er definitivt ikke blues i november, svarer Ambjørnsen, som synes han har befunnet seg «vel mye der» de siste årene.

- Dette er duftende sensommer i stor by, varme, grønt, overskudd. Har jeg i det hele tatt skrevet om sommeren før? Jeg tror ikke det, tenker Ambjørnsen.

Han mener at også fortellerstemmen er annerledes enn i tidligere bøker.

- Som sagt er Mader stort sett i bevegelse hele tiden. Tekstens rytme er bygget opp rundt dette, ofte lange haranger av noen setninger, fullstendig annerledes enn det språket jeg bruker i for eksempel novellene.

«Innocentia Park» kommer ut i midten av oktober og blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker og Cappelens Bokklubb.

TYSKE VEIER: Ambjørnsen har skrevet om Hamburg og Berlin i «Innocentia Park». Boka kommer i midten av oktober og blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker og Cappelens Bokklubb.